Loading...
Tražilica

 

 

 


Obavijesti
26.03.2012. u 08:46
„KAJKAVSKA IKAVICA“ U TURISTIČKOJ ZAJEDNICI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

 

NIGDI NI TAKVOGA KAJA
H JEM JE I -
DITE , CVIT, POPIFKA, VRIME
NIGDO DRUGI NE POVI
SAMO MI !
 

            U utorak, 20.3.2012. u 11,00 sati u Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom „Kajkavska ikavica“ donjosutlanski kajkavski ikavski dijalekt.

 

Organizatori izložbe su Udruga Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine i Turistička zajednica općina Brdovec, Dubravica i Marija Gorica „Savsko-sutlanska dolina i brigi“. Izložbu je otvorila gospođa Marija Ledinski Anić, potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije.

 

            Vrijedi podsjetiti da je Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske iz 2008. god. kajkavski donjosutlanski (ikavski) dijalekt dobio svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i tim je Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske zaštićen radi svojega očuvanja, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svim propisima koji se odnose na kulturna dobra, pridržavajući se njegove povijesno-tradicijske matrice i pojavnosti (na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara nalazi se 65 dobara, od čega je osam govora i dijalekata).

             Posjetitelji izložbe „Kajkavska ikavica“ moći će pogledati proces izrade tradicionalnih ukrasa od papira (kinč-rože od krep papira, lusteri i izvorni suvenir „posvitak“), izložene su  i dvije knjige o Donjosutlanskom kajkavskom ikavskom dijalektu, kinč, posvitki, lusteri, raspelo „nakinčeno vencum kak za Vuzam“, pisanice ukrašene na tradicijski način u vodi s lupinom od luka i fotografije o projektima Udruge.

            U programu otvorenja izložbe sudjelovali su: članovi Udruge Ivana Perkovca (Šenkovec), članovi Udruge „Drinčani“ (Drenje Brdovečko) i KUD Mihovila Krušlina (Šenkovec) koji su u nošnjama na kajkavskoj ikavici pjevali pučke napjeve i recitirali.

            Nemjerljiv je u svemu tome trud i angažman Udruge Ivan Perkovac, njene predsjednice Jasne Horvat, te Turističkog ureda TZ „Savsko-sutlanska dolina i brigi“ pod vodstvom direktora Stjepana Esiha. Obzirom na prikazano, s pravom očekujemo slične projekte njegovanja, čuvanja i promicanja kulturne baštine ovog kraja na ovakvoj visokoj vrijednosnoj razini.

Urednik

 

 

 

 

 

 

 

 


GALERIJE

BRDOVEC U SLICI

STAMBENA ZONA JANUŠEVEC

CVIJET BRDOVCA


Adresa i važni podaci

OPĆINA BRDOVEC

Brdovec, Trg dr. Franje Tuđmana 1
10291 Prigorje Brdovečko

Tel: 01/3310-350

e-mail: brdovec@brdovec.hr

Faks: 01/3310-322

MB: 2663546

OIB: 14722979018


Prognoza
Izvor: DHMZ
Važni linkovi
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena