Loading...
Tražilica

 

 

 


Obavijesti
02.06.2015. u 12:09
Uređeno: 02.06.2015. u 13:22
SVEČANO PREDSTAVLJEN RJEČNIK KAJKAVSKE DONJOSUTLANSKE IKAVICE

U subotu, 30.5.2015. u punoj kino-dvorani u Brdovcu svečano je predstavljen Rječnik kajkavske donjosutlanske ikavice. Rječnik je pripreman nekoliko godina u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Udrugom Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine.

Izuzetnim angažmanom predsjednice Udruge – gospođe Jasne Horvat i suradnika: Štefice Hanzir, Božice Jakolić, Željka Jozića i Mije Lončarića dobili smo respektabilno izdanje posvećeno našoj ikavici, zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru s preko 11000 riječi, koje nisu samo pobrojane i napisane, već i naglašene i opisane. Prvi je to takav rječnik u Zagrebačkoj županiji koji na ovakav kvalitetan način evidentira jedan dijalekt, u ovom slučaju kajkavsku ikavicu. Izuzetno smo ponosni ovim izdanjem koje obuhvaća tek dio neiscrpnoga i nepresušnoga jezičnoga i tradicijskoga blaga, pa u budućnosti očekujemo od Udruge Ivana Perkovca nove projekte na očuvanju jezika, najvažnijeg identiteta jednoga naroda.

            Rječnik su predstavili ispred Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje: Željko Jozić, stručna suradnica Ivana Kurtović Budja, recenzent Marko Samardžija, te ispred Udruge Ivana Perkovca, predsjednica Jasna Horvat. O uspješnosti i kvaliteti ovog projekta govorili su gospođa Marija Ledinski Anić u ime Zagrebačke županije i načelnik Alen Prelec.  
            U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su članovi KUD-a Mihovila Krušlina i članica Udruge i učenica 5. razreda OŠ I. Perkovca, Marija Bukovinski. Sve pohvale na nastupima, kao i voditelju programa gospodinu Ivici Ivankoviću.
            U galeriji slika u prilogu prezentirana je ova subotnja svečanost jezika.
 
Urednik

 

 

 

 

 

 

 

 


GALERIJE

BRDOVEC U SLICI

STAMBENA ZONA JANUŠEVEC

CVIJET BRDOVCA


Adresa i važni podaci

OPĆINA BRDOVEC

Brdovec, Trg dr. Franje Tuđmana 1
10291 Prigorje Brdovečko

Tel: 01/3310-350

e-mail: brdovec@brdovec.hr

Faks: 01/3310-322

MB: 2663546

OIB: 14722979018


Prognoza
Izvor: DHMZ
Važni linkovi
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena