Loading...
Tražilica

 

 


Repozitorij
Obavijesti
19.01.2018. u 09:38
Imate psa? Brinite o njemu! Obvezno mikročipiranje svih pasa!

 Psi su čovjekovi najbolji prijatelji, no je li uvijek tako i u obrnutom slučaju ne bismo sa sigurnošću tvrdili. Pozivi vezani uz pse lutalice, pse koji su pušteni iz dvorišta, pse koji napadaju djecu ili odrasle postali su svakodnevnica i problem koji je uzeo maha. Prema Zakonu o zaštiti životinja svaki vlasnik psa ili nekog drugog kućnog ljubimca/životinje o istome mora voditi brigu i ispuniti sve zakonski predviđene obveze.

 Koje su one? Svaki pas mora biti čipiran najkasnije do 90 dana od dana štenjenja i upisan u Upisnik kućnih ljubimaca. Psi s našeg područja najčešće nisu mikročipirani te su prepušteni sami sebi, ali je važno zapamtiti kako je ponašanje suprotno od navedenog kažnjivo zakonom te su predviđene visoke novčane kazne. Primjerice, ako ne čipirate svog psa slijedi Vam novčana kazna do 6.000,00 kuna, a dovoljno je reći da mikročipiranje stoji 90 kuna.

Isto tako, napuštanje Vašeg psa također više nije mogućnost. Svaki onaj vlasnik koji svog psa napusti na način da ga ostavi na cesti, u šumi ili na nekoj drugoj lokaciji, a ne zbrine ga pravilno, bit će kažnjen novčanom kaznom. Po pronalasku psa, provjerit će se mikročip te utvrditi tko je vlasnik. Potom slijedi kaznena prijava, a za ovakvo ponašanje možete dobiti kaznu od 15.000,00 do 30.000,00 kuna. Ukoliko se psa odreknete na propisan/pravilan način ostavljanjem u skloništu, o njemu ćete morati voditi brigu i plaćati troškove tog smještaja, kao i prethodno navedenu kaznu za napuštanje.
Uloga jedinice lokalne samouprave se novim Zakonom o životinjama također promijenila. Komunalni redari će moći ulaziti u posjed u kojem se drži pas te ukoliko utvrde da se psu nanosi bol, patnja, prisiljava ga se na borbe i slične okolnosti navedene u Zakonu slijedi kaznena prijava te moguća novčana kazna za vlasnike od 20.000,00 do čak 50.000,00 kuna.

Važno je da svog psa čipirate te da ga nikad ne puštate da šeće bez nadzora jer se upravo u tim trenutcima dogodi najviše tragedija, a nažalost neke prvi i posljednji put. Donosimo Vam i link na novi Zakon o životinjama.

Urednik

 

 

 


GALERIJE

BRDOVEC U SLICI

STAMBENA ZONA JANUŠEVEC

CVIJET BRDOVCA


Adresa i važni podaci

OPĆINA BRDOVEC

Brdovec, Trg dr. Franje Tuđmana 1
10291 Prigorje Brdovečko

Tel: 01/3310-350

e-mail: brdovec@brdovec.hr

Faks: 01/3310-322

MB: 2663546

OIB: 14722979018


Prognoza
Izvor: DHMZ
Važni linkovi
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena