Loading...
Tražilica

 

 

 


Obavijesti
10.02.2021. u 14:30
Uređeno: 10.02.2021. u 14:35
NEKADA TOPLI DOM, A SADA SAMO SJEĆANJA

 – OVO JE PRIČA OBITELJI BATINIĆ –

Odmor nakon popodnevnog ručka, dana 29.12.2020., naprasno je prekinut tutnjavom i snažnom trešnjom. Potres magnitude 6,2 po Richteru, samo dan nakon što ih je pogodio potres od 5,0 po Richteru, prekinuo je njihovu normalu i ostavio ih na ulici. Ovo je priča obitelji Batinić iz Strašnika, mjesta 10 kilometara udaljenog od Petrinje i epicentar je potresom pogođenog područja.

Ovu prekrasnu obitelj čine mama Maja, tata Stjepan te dvije djevojčice Andrea i Ana Marija. Strašnik je mjesto koje je pomalo zaboravljeno, govori nam mama Maja, no ono je naš dom i moje rodno mjesto, to je mjesto u kojem namjeravamo ostati živjeti. Strašno je što nam se dogodilo i kakva nesreća nas je zadesila.

Obitelj Batinić živi u kući koja je i prije potresa bila nepogodno mjesto za stanovanje i boravljenje, a posebno nakon potresa kada su ostali i bez ono malo što su imali.
Iako malena, ova kuća je za njih bila velika i sve što su imali i u njoj su za sebe stvorili život. I bez toga su ostali u nekoliko sekundi, obzirom im je kuća zbog teškog stradavanja u potresu predviđena za rušenje!
 
 
Andrea i Ana Marija, naše dvije djevojčice, odlične su učenice Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u mjestu Gora. Kada kažemo odlične, zaista to i mislimo jer u njihovim imenicima ne nalazi se ništa osim čistih petica. Iako im je život daleko od lagodnog, ispunjavaju svoje školske obveze i marljivo rade kako bi jednog dana postale uspješne. Sada nemaju krov nad glavom, žive u kontejneru i čekaju bolje sutra. Nastavu trenutno ne mogu pohađati, na korištenje su dobile školske tablete, ali internetska veza je ili slaba ili je ni nema, pa im je teško, onako odlično i odlučno, ispunjavati školske obveze.
Kada smo ih pitali koja im je želja i što one žele odgovor je bio isti: jednu novu sobu u kojoj bismo zajedno spavale, učile i igrale se.
Ne traže odvojene sobe, samo jednu svoju, zajedničku.Skromna i jednostavna želja, čije ispunjenje, sigurni smo, ove djevojčice zaslužuju te ćemo ju zajedničkim snagama i ostvariti.  
Životni put roditelja nije bio nimalo jednostavan. Mama Maja ostala je bez majke kada je imala samo godinu dana te je živjela sa ocem koji je preminuo kada je Maja imala 22 godine. Od tada je prepuštena sebi jer polusestra Marijana sa obitelji živi u inozemstvu.
Posao je u ovom mjestu i okolici vrlo teško naći s obzirom da je mjesto Strašnik prometno nepovezano sa okolicom, a obitelj, zbog financijske situacije, nije si mogla priuštiti automobil kojim bi Maja putovala na posao. Zahvaljujući dobrim ljudima i ovoj situaciji na korištenje, kao donaciju, dobili su rabljeni automobil kojim mogu obavljati barem osnovne životne stvari, a još bitnije sređivati administrativne poslove koji se obavljaju u Petrinji.
Otac Stjepan također dijeli tešku sudbinu svoje žene Maje. Kao mlad, ostao je bez oba roditelja, bio je branitelj u Domovinskom ratu sve do završetka vojno-redarstvene operacije Oluja te je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata. Inače je 2007. godine iz Gunje preselio kod današnje žene Maje kako bi zajednički započeli život i osnovali obitelj.
Slobodno možemo reći, obitelj se nalazi u teškoj financijskoj i materijalnoj situaciji. Majka Maja prima socijalnu pomoć u iznosu od 900,00 kuna, dok je situacija kod oca Stjepana još teža. Naime, Stjepan je odlučio pomoći svome prijatelju iz djetinjstva te pristao biti sudužnik pri otplati kredita, otplaćuje ga 11 godina te mu od mirovine od 3.000,00 kuna na kraju mjeseca ostane samo 780,00 kn za brigu o obitelji. Malene djevojčice zajednički primaju dječji doplatak od 498,00 kuna. Kada podvučemo crtu, ova obitelj živi od 2.178,00 kuna mjesečno.
Materijalna situacija nije ništa bolja. U njihovom domu grije se na drva u dnevnom boravku, kuha se na staroj drvenoj peći, rublje se pere u stroju za pranje rublja koji je „dao svoje“, a namještaj je star i trošan. Ipak, ovo je njihov dom. Dom koji su stvarali i uređivali godinama prema svojim mogućnostima. Dom za koji smo sigurni da ćemo ga zajedničkim snagama obnoviti i pružiti ovoj obitelji još jednu priliku jer mjesto Strašnik je u njihovim srcima i tamo namjeravaju ostati.
Općina Brdovec, kako vam je sada poznato, upravo je zajedno sa svojim mještanima i gospodarstvenicima, ovoj obitelji odlučila obnoviti kuću i vratiti osmijeh na njihova lica. Uzimajući u obzir situaciju na terenu, nije bilo jednostavno odabrati kome pomoći, ali gledajući osmijehe i veselje dvije male djevojčice, znamo da smo odabrali ispravno.
Upravo za ovu namjenu, otvoren je račun za pomoć obitelji Batinić HR5923600001502855616, model HR00 s pozivom na broj 2021. Pozivamo sve na uključivanje u ovu akciju jer svaka kuna je važna. Ovom akcijom svi zajedno možemo vratiti život obitelji Batinić i ponovno im izgraditi topli dom koji je utočište i svjetlo - i kada je tama.
 
 
 
Za pomoć obitelji Batinić iz Strašnika otvoren je:
 
RAČUN ZA POSEBNE NAMJENE – PRIKUPLJANJE DOBROVOLJNIH PRILOGA „BRDOVEC ZA BANOVINU“
 
Broj računa za uplatu je:
 
HR5923600001502855616, Općina Brdovec
 
S pozivom na broj: HR68 7706-OIB UPLATITELJA
ili putem BAR koda:
 
Urednik

 

 

 

 

 

 

 

 


GALERIJE

BRDOVEC U SLICI

STAMBENA ZONA JANUŠEVEC

CVIJET BRDOVCA


Adresa i važni podaci

OPĆINA BRDOVEC

Brdovec, Trg dr. Franje Tuđmana 1
10291 Prigorje Brdovečko

Tel: 01/3310-350

e-mail: brdovec@brdovec.hr

Faks: 01/3310-322

MB: 2663546

OIB: 14722979018


Prognoza
Izvor: DHMZ
Važni linkovi
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena