Loading...
Tražilica

 

 

 


Obavijesti
17.06.2021. u 14:32
SVEČANO I DOSTOJANSTVENO UZ POŠTIVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

  I ovogodišnji Dani Općine Brdovec i blagdan Sv. Vida, zaštitnika naše općine i Župe, obilježeni su, kao i prošle godine, u ograničenom obimu i manjem broju sadržaja od uobičajenog. Razlog su, naravno, pandemija koronavirusa i još uvijek, iako u blažem obliku, epidemiološke mjere. Razlozi su netom održani lokalni izbori i činjenica da u vremenu i tijeku priprema sadržaja za obilježavanje Dana općina nismo imali konstituirano predstavničko tijelo – Općinsko vijeće i da je konstituirajuća sjednica tek u utorak, 15.6.2021., eto baš na sam blagdan Sv. Vida – Vidovo i Dan naše općine.

 „U MOJEM JE KRAJU MOJ POČETAK“

 
  No, unatoč svemu tome, dostojanstveno i svečano smo obilježili ovogodišnji Dan općine. Svečano i dostojanstveno svakako se odnosi na otkrivanje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Prigorju Brdovečkom „U mojem je kraju moj početak“, čija je autorica arhitektica Larisa Čišić. Ova svečanost je održana u petak, 11.6.2021. Spomenik su činom polaganja vijenaca otkrili predsjednik RH Zoran Milanović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja RH Darko Nekić, delegacija roditelja poginulih hrvatskih branitelja ispred Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i općinska delegacija, dok je spomenik blagoslovio župnik Danijel Hačko, a činom donošenja vijenaca i odavanjem počasti ovom trenutku dodatno dostojanstvo i dignitet dala je Počasno-zaštitna bojna. Prigodnim govorima nazočnima su se obratili Predsjednik RH, državni tajnik i načelnik općine.
 Zdravko Štos, Emin Sulejmanagić, Marijan Kelhar, Zoran Rajter, Željko Vrabec, Željko Blažević, Marijo Mateček, Željko Žagmeister, Ivan Krčelić i Zdravko Lozančić, imena su koja snažno odzvanjanju, žive u našim sjećanjima. Njima u spomen Općina Brdovec posvetila je i izgradila mjesto sjećanja i pijeteta, spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Prigorju Brdovečkom. Mjesto spokoja, okupljanja i mira.
  Svečanosti su nazočili, pored navedenih, obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata:
 
  -   Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Zagrebačke županije – Klub grada Zaprešića,
  -   Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja
  -   Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – Ogranak Zaprešić,
  -   Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rada Zaprešić,
autorica projekta, izabrani vijećnici Općinskog vijeća, izvođač radova te predstavnici domaćina, Vijeća Mjesnog odbora Prigorje Brdovečko.
 
   Svečani program vodila je gospođa Višnjica Poropat Vujnovac, a u glazbenom dijelu sudjelovao je  BC BRASS ANSAMBL.
Ovim svečanim činom realizirana je višegodišnja želja svih društvenih struktura naše općine za izgradnjom jednog mjesta pijeteta, poštovanja, sjećanja i mira, mjesta gdje možemo u svakom trenutku zapaliti svijeću, ostaviti cvijet, položiti vijenac, u tom miru i sjećanju na poginule hrvatske branitelje pronaći i djelić svog mira.
 
  Ovom prigodom zahvaljujemo svim sudionicima ove svečanosti koji su svojom nazočnošću pridonijeli da ovaj čin otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima bude dostojanstven i svečan, onakav kakav zaslužuju ovi hrabri ljudi koji su svoje živote položili na oltar Domovine.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BICIKLIJADA 2021. I RAFTING NA SAVI
 
              Već tradicionalna biciklijada uspješno je „odrađena“ i ove godine. U organizaciji Turističke zajednice Savsko-sutlanska dolina i brigi i Općine Brdovec, a uz potporu Zagrebačke županije i domaćinstvo Mjesnog odbora Drenje Brdovečko, u nedjelju, 13.6.2021. u 10,00 sati kolona veselih biciklista krenula je rutom od Javorja, put Zdenaca Brdovečkih, Prudnica, Drenja Brdovečkog, Ključa Brdovečkog, Šenkovca, do Harmice gdje je bio kratak odmor.
              U povratku, skretanjem u Drenje Brdovečko produžili su do rijeke Save, do mjesta zvanog Prukva, mjesta druženja i zabave.
Kako se u sklopu ovih Dana općine već tradicionalno obilježava i Međunarodni dan rijeke Save, uz obalu ove naše rijeke pripremljen je prigodan program naših udruga: Udruge Ivan Perkovac, Udruge Drinčani, Udruge Vladimir Maleković, Foto Hrvatska te koji su svojim izložbama radova i recitacijama prigodnih stihova, u riječi i slici dodatno pridonijeli ovoj veseloj i opuštenoj atmosferi, uz ponudu naših OPG-ova te nas tako približili prirodnim ljepotama koje su tu, oko nas, potakli nas na dodatnu brigu o čuvanju okoliša, čistoj rijeci koja nam toliko puno daje….
U sportskom dijelu programa u vježbama na poligonu sudjelovali su u pokaznoj vježbi najmlađi članovi DVD-a Drenje, Šenkovec i Laduč. Naravno, ni jedna dosadašnja biciklijada, pa to ni ova, nije prošla bez naših lovaca – članova LD Srnjak (lovački gulaš) i ribiča – ŠRU Štuka (fiš) te SD „Sava“ Drenje  za jela s roštilja i piće koji su se pobrinuli da svi posjetitelji budu siti i hidrirani. Za glazbeni i zabavni  dio pobrinuli su se glazbeni sastav Savski valovi, Valentina Žnidarić i LUCKY band uz potporu voditelja imenom Gordan Lopac Medo, uz medijsku potporu ZFM-a, TV Zapad, Prigorskog kaja i Zaprešićkog kraja. U sklopu ovog programa gledala se i prva utakmica naše reprezentacije s Engleskom na Europskom prvenstvu.
Odmorni i siti sudionici Biciklijade i naknadno pristigli rekreativci, njih osamdesetak, spremno su se ukrcali na deset čamaca, pod pažnjom i upravljanjem stručnih skipera i uz podršku onih koji se drže provjerene „hvali more/vodu, drž se kraja“,  otisnulo se niz rijeku Savu, čestitajući joj na taj način njen Dan, poštujući njen sporiji i brži tok, njene šljunčane i zelene obale, stopivši se s njom u jednu zdravu, čistu i zdravu cjelinu, uz obećanje da će čuvati njene obale i njen tok kroz našu općinu da bude takav za sve naše buduće generacije. Na čamcima vesela atmosfera, brzi, ne uvijek koordinirani zaveslaji, dosta mokre odjeće, međusobnog polijevanja, a na cilju, u pristaništu skele Medsave, Zaprešić, veselo pristajanje, uz obećanje – dogodine smo opet na Savi! Zatim presvlačenje, pa u autobuse Presečkog i natrag, na Prukvu, na nastavak druženja i praćenje utakmice.
Hvala rafting klubu Raftrek na angažmanu, prijevozniku Presečki, svim sudionicima koji su Savi na ovaj način „čestitali“ njen Dan.
Što napisati na kraju? Još samo -  nadamo se da su svi sudionici ovih manifestacija otišli kući puni dojmova, a mi već sada razmišljamo o slijedećim Danima Općine Brdovec, nadamo se – u još boljim epidemiološkim uvjetima, ili bez njih.
Hvala svima njima, kao i organizatorima i svima onima koji su obilježavanju ovogodišnjih Dana općine i blagdana Sv. Vida dali svoj doprinos. 
Urednik

 

 

 

 

 

 

 

 


GALERIJE

BRDOVEC U SLICI

STAMBENA ZONA JANUŠEVEC

CVIJET BRDOVCA


Adresa i važni podaci

OPĆINA BRDOVEC

Brdovec, Trg dr. Franje Tuđmana 1
10291 Prigorje Brdovečko

Tel: 01/3310-350

e-mail: brdovec@brdovec.hr

Faks: 01/3310-322

MB: 2663546

OIB: 14722979018


Prognoza
Izvor: DHMZ
Važni linkovi
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena