Loading...
Tražilica

 

 

 


Obavijesti
11.11.2021. u 15:59
OSNOVANO PODUZEĆE ZA KORIŠTENJE ENERGETSKOG POTENCIJALA U OPĆINI BRDOVEC

Općina Brdovec osnovala je trgovačko društvo ZELENA ENERGIJA BRDOVEC d.o.o. radi budućeg razvoja obnovljivih izvora energije na području općine. Društvo će biti zasebni dionik na energetskom tržištu koje će biti u mogućnosti samostalno obavljati poslove energetike i toplinarstva.

Općinsko vijeće Općine Brdovec jednoglasno je 27.10.2021. donijelo odluku o osnivanju društva, što pokazuje ujednačenost stavova vijećnika u potrazi za učinkovitim energetskim rješenjima te ublažavanju utjecaja klimatskih promjena. Osnivanje društva omogućuje Općini Brdovec decentralizaciju funkcija energetike i budućeg razvoja obnovljivih izvora energije na području općine. ZELENA ENERGIJA BRDOVEC d.o.o. za energetiku u svom će poslovanju moći proizvoditi, distribuirati i prodavati toplinsku i električnu energiju te izrađivati potrebnu dokumentaciju, a u samom početku i vršiti istraživanje mineralnih sirovina i geotermalnih voda.

 
Područje Brdovca predstavlja rubni dio zagorskog bazena specifičnoga geološkog razvoja. Sukladno dosad provedenim studijama, geofizičkim podacima te bušotinskim podacima na okolnim bušotinama, potencijal geotermalnih izvora u tlu postoji, ali je potrebna provedba daljnjih istraživanja kako bi se utvrdila točna svojstva i karakteristike geotermalne vode.
 
Korištenje geotermalne energije se može općenito podijeliti na izravno korištenje u obliku toplinske energije (za kupanje, grijanje, u medicinske svrhe) i neizravno putem proizvodnje električne energije. Većina geotermalnih resursa u Hrvatskoj ima temperaturu u rasponu između 50 i 120 °C, što omogućuje korištenje geotermalne energije u toplinarske svrhe (grijanje), ali ne i u svrhe proizvodnje električne energije. Transport toplinske energije na veće udaljenosti je skup i nije ekonomski opravdan, što znači da je upotreba geotermalne energije isplativa samo u relativnoj blizini pronađenih resursa. U slučaju mogućnosti korištenja akumulirane topline iz geotermalnih voda na brdovečkom području, bit će potrebno formirati eksploatacijska polja, cjevovode i energetske vodove te pokrenuti sustav toplinarstva za lokalno stanovništvo. ZELENA ENERGIJA BRDOVEC d.o.o. bila bi nositelj svih navedenih aktivnosti, kao i odgovorna institucija za buduće projekte u sektoru svih obnovljivih izvora energije (kinetička energija vjetra, Sunčeva energija, biomasa, geotermalna energija te vodna energija).
   

Program „Energija i klimatske promjene“ financira se od strane Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. godine, financiranog od strane Islanda, Kneževine Lihtenštajna te Kraljevine Norveške, a 14.09.2021. objavljen je poziv „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“. Glavni cilj Programa je povećanje korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanje sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj. Predmet poziva korespondira s dugoročnim ciljevima Općine Brdovec za osiguravanje energetske neovisnosti kroz obnovljive izvore energije, pa je planirana prijava projekta na području općine. Sukladno odredbama poziva, prihvatljiv prijavitelj je poduzeće koje osniva jedinica lokalne samouprave, pa će ZELENA ENERGIJA BRDOVEC d.o.o. prijaviti svoj projekt na ovaj natječaj.

Urednik

 

 

 

 

 

 

 

 


GALERIJE

BRDOVEC U SLICI

STAMBENA ZONA JANUŠEVEC

CVIJET BRDOVCA


Adresa i važni podaci

OPĆINA BRDOVEC

Brdovec, Trg dr. Franje Tuđmana 1
10291 Prigorje Brdovečko

Tel: 01/3310-350

e-mail: brdovec@brdovec.hr

Faks: 01/3310-322

MB: 2663546

OIB: 14722979018


Prognoza
Izvor: DHMZ
Važni linkovi
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena