Loading...
Tražilica
KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO "MIHOVIL KRUŠLIN", ŠENKOVEC

Kulturno-umjetničko društvo «Mihovil Krušlin» osnovano je 1995. godine. Nosi ime poznatog pjesnika i slikara Mihovila Krušlina, jednog od najznačajnijih hrvatskih pejzažista, rođenog 1882.g. u obližnjem mjestu Ključ, gdje je i umro 1962. godine. Sjedište društva je u Šenkovcu.
Društvo okuplja oko 80 članova, a djeluju tamburaška sekcija odraslih i ženska pjevačka sekcija, te dječja tamburaška i dvije folklorne sekcije.
Osnovni cilj ove udruge je očuvanje tradicije i narodnih običaja zavičajnog kraja kao i cijele Hrvatske te njegovanje  karakterističnog govora, kajkavske ikavice, kojom se govori na području Sutlanske dolina u kojoj društvo djeluje.
Od početka svog rada društvo uspješno surađuje sa svim udrugama i društvenim organizacijama  kako u mjestu Šenkovcu tako i na području cijele Općine.
Društvo redovito nastupa na svim događanjima i proslavama unutar  matične Općine Brdovec povodom obilježavanja Dana Općine, Dana Mjesnih odbora. Božićnog koncerta, obilježavanja tradicijskih datuma poput Vincekovog, Žetelačkih svečanosti, Jurjeva , redovno sudjeluje na Smotrama folklora  natjecateljskog karaktera u Zaprešiću , sudjeluje u programima promocija knjiga, raznih izložaba vezanih uz domaći kraj  i sl.
Naročito njeguje običaje Jurjeva i Fašničke običaje te je organizator već tradicionalnog Božičnog koncerta u Šenkovecu., već nekoliko godina zajedno sa OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca obilježava Dane kruha u Župnoj crkvi Sv. Vida u Brdovcu, nositelj je obilježavanja Dana Šenkovca i svibanjskih pobožnosti.
Zabilježeni su mnogobrojni nastupi unutar Zagrebačke županije i po cijeloj Hrvatskoj,
kao npr. Sajam obrtnišva   i Adventske svečanosti u Zaprešiću,  Smotra folklora u Kupljenskom  Hruševcu, Smotra dječjeg folklora u Velikoj gorici, manifestacija «Kaj su jeli naši stari» u Vrbovcu,   manifestacija «Okička trešnja» na Okiću,  prestavljanje Turističke zone Sutla – Žumberak na Budinjaku i u Samoboru i na Bizeljskom u susjednoj Sloveniji, Smotra folklora «Jesen u Vinici» kraj Varaždina,  Smotra folklora   «Orahovačko proljeće» u Slavonskoj Orahovici, smotra „Uskrsna pisanica“ u Prugovcu i još mnogi drugi.
Društvo je ostvarilo i međunarodnu suradnju sa DKD Senovo iz  Slovenije te sa Hrvatskim kulturnim društvom  iz Bizonje u Mađarskoj , mjesta u kojem žive gradiščanski Hrvati koji također govore ikavicom. Slijedom te suradnje KUD je  gostovao u nekoliko navrata u Sloveniji i u Mađarskoj, a isto tako i ugostio navedena društva u svojoj sredini.
Sa Hrvatskim kulturnim društvom iz Bizonje potpisana je 2007. godine Povelja o prijateljstvu i trajnoj suradnju u oblastima  kulture, obrazovanja, športa, turizma i gospodarstva.
Trud i rad društva zaokružen je i zabilježen izdavanjem nosača zvuka pod nazivom
«Popevke i srce», 2002. godine, na kojem je obrađeno sedamnaest pjesama domaćeg kraja i cijele Hrvatske.
Rad društva prepoznat je i nagrađen Poveljom Općine Brdovec 1999.godine.
Za svo vrijeme djelovanja, puno se truda uložilo u nabavu opreme pa tako društvo u svom vlasništvu posjeduje nekoliko originalnih narodnih nošnji te desetak «inačica «, novoizrađenih nošnji po uzoru na originale, glazbene instrumente za tamburaške sekcije te ostalu opremu neophodnu za rad sekcija.
Društvo redovito djeluje zahvaljujući dotacijama Općine Brdovec, Zagrebačke županije i donacijama nekolicine stalnih sponzora.

 


Obavijesti
Nema vijesti!

Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena