Loading...
Tražilica
UDRUGA ZA PROMICANJE NARODNE BAŠTINE "LADUČANKE", LADUČ

Udruga za promicanje narodne baštine « LADUČANKE « djeluje već punih osam godina s ciljem okupljanja ljubitelja i štovatelja narodne baštine, odnosno promicanja običaja ladučkog i prigorskog kraja, kraja okruženog rijekama Sutlom, Savom i Krapinom.

U svom dosadašnjem djelovanju udruga je bila nosilac svih važnijih događanja i zbivanja u Laduču, pa i šire. Članice udruge, njih dvadesetak, sastaju se jedanput tjedno i tada marljivo vježbaju pjevanje  uz stručno vodstvo  profesora pjevanja  gospodina Mladena Katanića . 

Prve nastupe udruga je  imala na Žetvenim svečanostima u Novim Dvorima  u Zaprešiću, potom u Globusu na Zagrebačkom velesajmu , Zelini i Brdovečkom Prigorju. Isto tako, imale smo nastupe na obilježavanju Adventa na Trgu Bana Jelačića,  pa sve do nastupa na  božičnim koncertima  u Brdovcu, Šenkovcu  i Mariji Gorici. Božični koncert  u crkvi   Svetog  Leonarda u  Laduču, kojeg je udruga inicirala, pomalo je prerastao u  tradiciju.  

U proteklih sedam godina sudionice smo obilježavanja Vincekovoga zajedno sa udrugom Trsek . Prisutne smo na obilježavanju  svečanosti Jurjeva i Ivanja, običaja koji prerastaju u tradiciju.

Udruga za promicanje narodne baštine «LADUČANKE « ima svoj zaštitni znak, a to je obleka - haljine, koje su napravljene po uzoru na one kakve su nosile naše mame i bake. To je također jedan vid njegovanja i čuvanja  narodnih običaja ,kako ne bi pali u zaborav , ali i podsjetnik mlađim generacijama  da i  staro ima svoju vrijednost .

Članice Udruge pored očuvanja starih običaja njeguju i starinske pjesme , one koje su se nekada  prije četrdesetak i više godina pjevale u našem kraju. Također se na repertoaru nađu i novije pjesme, odnosno prigodne pjesme, ovisno o vrsti proslava i obilježavanja.

Udruga   sudjeluje na proslavama za dan općine Brdovec , isto tako i na Danima Laduča. na manifestaciji Žetvenih svečanosti , koje su ove godine bile organizirane u Laduču i koji je bio domaćin , zatim na trgatvi kuruze. U čast žetvenih svečanosti Udruga ima svoju pjesmu Ladučke žanjačice sa kojom je  prvi put  nastupala  1999. godine  Pjesma je izvornog karaktera  , napisana u Ladučkom dijalektu .Ovu prigodnu  pjesmu napisali su naši članovi bračni par Rešetar .

Udruga već po tradiciji  nastupa na svim zbivanjima u gradu  Zaprešiću i to u  organizaciji Zavičajnog ekološkog društva i Turističke zajednice Grada Zaprešića . Tako smo imale  nastupe na  Jelačićevim danima, Danima jabuka, Gospodarskom sajmu  te paljenju prve adventske svijeće u galeriji Matija Skurjeni  i na Zaprešičkom ljetu u mjesecu lipnju ove godine. Udruga je  nastupala na Županijskoj smotri u Bregani zajedno sa ostalim KUD-ovima I Udrugama sa područja općine Brdovec.

Sudionici smo održavanja  i njegovanja starinskih običaja čehatve perja koju smo ove godine po prvi puta vrlo uspješno organizirale u Laduču. 

Članice udruge  su vrsne kuharice i konobarice pa tako nijedna proslava u našem mjestu ne prođe bez svestrane pomoći članica udruge.

Udrugu novčano potpomažu Općina Brdovec, Turistička zajednica Grada Zagreba, privrednici i pojedinci s područja Laduča, općine Brdovec, Grada Zaprešića i Grada Zagreba.

 

PREDSJEDNICA UDRUGE         
BISERKA  VID


Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena