Loading...
Tražilica
Obavijesti
18.11.2014. u 11:55

·         Vijećnik VLADIMIR MOHARIĆ – nedavno na misi u Brdovcu župnik je izjavio da su ga optužili da je pronevjerio 30.000,00 kn od općine. Tvrdi da nije pronevjerio niti kune i da mu općina nije uplatila niti kunu. Uplatila mu je 5.000,00 kn na ime usluga.

 
                        Odgovara načelnik ALEN PRELEC – nije shvatio o čemu se radi. Zna da je općina uplatila 5.000,00 kn Župnom uredu za kapelicu u Javorju, na temelju planiranih sredstava u općinskom proračunu. Međutim, župnik ga je zvao i rekao da to nije tražio i da te novce vraća i oni su vraćeni u općinski proračun.
 
·         Potpredsjednik STJEPAN ESIH – upozorava na ulicu koja vodi iz Drenja u Prudnice na dijelu od mosta prema Prudnicama, propala su 4 šahta i vrlo je teško voziti autom, a ne oštetiti ga. Izvođač koji je radio sanaciju nakon kanalizacije treba to što hitnije popraviti jer još teče i garantni rok. Drugo pitanje načelniku je kada će komunalno poduzeće popraviti novi sloj ceste u Drenju prema mostu koji je uništen nakon što su kopali za vodovod, što nije dobro sanirano i pukao je novi asfalt u dužini od 193 m. Treba tražiti komunalno poduzeće Zaprešić za ponovnu sanaciju tih cijevi vodovoda, zbijanje zemlje i ponovno asfaltiranje ceste.
 
                        Odgovara načelnik ALEN PRELEC – oba pitanja će uputiti komunalnom poduzeću. Oni su raspisali natječaj, te će zatražiti rješavanje.
 
·         Vijećnik IVAN HRIBAR – pitanje za načelnika, a tiče se izgradnje kanalizacije u Prigorju. Rečeno je kad će biti završen južni dio kanalizacije, napravit će se plan izgradnje na sjevernom dijelu općine – Prigorje, Laduč i Javorje u cijelosti. U svim mjestima se gradi, a u Prigorju još nije ni započeto, dok se u nekim mjestima gradi i više od plana. Pita, kada će u Prigorju započeti radovi?
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – ne slaže se s konstatacijom vijećnika da se negdje radi više nego što je planirano natječajem. To je kriva informacija. Radi se samo ono što je natječajem planirano da će se napraviti. Općina je dobila okvirna ugovor s Hrvatskim vodama za 16 milijuna kuna za kanalizaciju, takav ugovor postoji između komunalnog poduzeća i Tigre d.o.o. i oni određuju dinamiku. Da li će radovi početi sada, ili za dva, tri mjeseca, oni odlučuju. Prigorje je u planu i radovi vrijedni ovih 16 milijuna kuna moraju se u ovoj godini napraviti. Dinamiku radova diktira izvođač jer to ovisi o njihovoj organizaciji gradilišta.
 
·         Vijećnik IVAN HRIBAR – slaže se što se tiče natječaja, ali bio je i plan radova za sva mjesta koliko će se i što raditi. Da li se kod raspisivanja natječaja taj plan poštivalo? S druge strane, činjenica je da se svuda nešto moglo, a da se u Prigorju nije moglo početi raditi, dok se u drugim mjestima ipak radi. Slično je i s nogostupom o kojem se pričalo u više navrata, a nije napravljeno ništa.
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – na kanalizaciju se čeka već 20 godina, pa da li će je netko dobiti 6 mjeseci prije ili kasnije, ne treba biti toliko sitničav. Tu je u pitanju organizacija gradilišta izvođača radova. I on bi osobno htio da je nogostup već gotov. Natječaj je raspisan, izabran je izvođač radova i oni trebaju započeti unutar 3 tjedna.
 
·         Vijećnik ZLATKO FILIPČIĆ – pitanje se tiče parkiranja uz cestu ispred pogona Laure od srane poduzeća Fortuna iz Zaprešića, koji nepropisno parkiraju kamion na cestu. Pita kada će se tome stati na kraj kako ne bi parkirao šleper na ceste skoro 3 mjeseca, a ništa se ne poduzima? (nazočnima prikazuje slike)
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – nije to jedini primjer takvog ponašanja u Brdovcu. To mogu riješiti komunalni redar ili policija.
 
·         Vijećnica ANA LEVOJEVIĆ – pitanje za načelnika, a tiče se kanalizacije od NK S. Marof do Plive, o čemu je raspravljalo i Povjerenstvo za komunalnu problematiku, odnosno da taj posao nije dobro napravljen i da će biti kompletno ponovo izveden, da ne odgovara namjeni, nije u funkciji, izaziva velike poteškoće korisnicima kanalizacijske mreže. Pita da li je to točno, odnosno da li će sanacija biti na štetu proračuna općine Brdovec i tko je odgovoran za taj propust?
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – nije istina da ne odgovara namjeni i da nije u funkciji. Kanalizacija je u funkciji, odnosno vijećnica govori neke poluistine. Na potezu od Savskog Marofa ili od CS 2 u Januševečkoj do Plive u dužini od 100-200 m kanalizacija ima kontra pad, odnosno slobodnim padom ne teče kanalizacija iz Plive i Drenja. Zašto je to tako bilo bi bilje pitati one prije njega, koji su sanirali kompletnu kanalizaciju uvlačivši cijev u cijev. To je bilo neodgovorno i štetno. Ta sanacija kanalizacije je plaćena 8 milijuna kuna i sada postoji problem – kontra pad i neugodni mirisi, odnosno nije kompletna kanalizacija u funkciji. Odnosno i dalje teče kanalizacija iz Plive i Hospire, ali ne slobodnim padom. U razgovoru s Hrvatskim vodama i komunalnim poduzećem je problem detektiran i jedini izlaz je otkopati te cijevi i položiti ih tako da imaju prirodan pad. To je dužina od 1 km i vrijednost radova od oko miliju kuna. Razmišlja se o tome tko bi to i kako platio, a vezano je uz problem pročistača i dozvole Kvascu za ispuštanje kanalizacije u javnu odvodnju. Za sada nema odgovora na to pitanje. To je rješavanje problema iz prošlosti. Šteta će biti i na prometnicama u dužini od 1 km, a kako će uopće funkcionirati kanalizacija dok će se to sanirati, kako će raditi Pliva i Kvasac, ne zna.
 
            Donačelnik ZVONKO KLJUČARIĆ – direktor Majcen je rekao da je Pliva praktično u probnom pogonu sa svojim postrojenjem. Napravili su pročistač vode koji tako čisti vodu kakve nema u kanalizacijskom sustavu.
 
·         Vijećnica ANA LEVOJEVIĆ – djelomično je zadovoljna odgovorom. Uvijek kad se ide u neki posao pita se struku. Vjerojatno je tako bilo i u ovom poslu, ali očito da je struka zakazala, pa vijećnici imaju sada odgovornost i o tome informirati birače i građane. Ne želi biti zlonamjerna, ali bit će oštećeni porezni obveznici. Drugo, dobila je izvješće načelnika. U njemu je pročitala što se sve napravilo, između ostalo kaže da je posvećen kip sv. Josipa u Prigorju i koliko to košta općinski proračun. O čemu je tu riječ i gdje je taj kip?
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – iz općinskog proračuna je za kapelicu sv. Josipa uloženo između milijun i milijun i 100.000,00 kn. Općina Brdovec je uplatila za izgradnju kapelice između milijun i milijun i 100.000,00 kn. Gdje su novci potrošeni, da li za radove na kapelici, da li za privatne automobile ili slično, to ne zna. Ni na što ne aludira! Ili je potrošen za posvećenje kipa, ne zna. Izvješće o utrošenim sredstvima iz općinskog proračuna za kapelicu nikad nije dobio.
 
·         Vijećnica ANA LEVOJEVIĆ – načelnik zna gdje je dokumentacija o tome. I to nije kip sv. Josipa.
 
 
·         Vijećnik ZVONIMIR POROBIĆ – na jednoj od prošlih sjednica raspravlja se o farmi Jurkas iz Harmice. Da li ima novih momenata oko toga.
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – to je još jedna tema za koju još uvijek nema odgovora. Činjenica je da farmi nije mjesto u Harmici i treba je izmjestiti. U zadnjim razgovorima došlo se do dvije lokacije: jedna u Drenju 200-300 m od kuća uz sam rub velike srednje Plivine parcele. To je nešto što je prihvatljivo za sve. Druga je na Plivinom zemljištu. Prva prepreka je što se u prvoj varijanti radi o privatnom zemljištu i da li će ga ljudi htjeti prodati, a kod druge je pitanje da li Pliva želi prodati zemlju.
            Pokušava se naći rješenje. I dalje će se raspravljati na Vijeću o tome i nada se da će se naći zajedničko rješenje. U četvrtak ima sastanak s direktorom Plive, pa će imati više informacija.
 
·         Vijećnik MARIJAN LEPESIĆ – vijećnica Levojević mu je „ukrala“ pitanje u vezi kanalizacije u Prudnicama koja je propala i pitanje njene sanacije. Ako je dobro shvatio, odgovorno za tu kanalizaciju i njenu sanaciju je komunalno poduzeće Zaprešić. Ako je tako, pita da li je komunalno s općinom dogovorilo termin ili započeli radovi, odnosno kad će početi sanacija. Zna se da je odgođeno asfaltiranje ulice kroz Prudnice, da li će se do 2020. godine čekati sanacija, pa da se nakon toga asfaltira ulica ili bi bilo primjereno da se asfalt povuče?
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – nije rekao da je krivo komunalno poduzeće. Ono je van toga. Bilo je predviđeno da ide sanacija ceste kroz Prudnice, smatrajući da je sve u redu, što se tiče kanalizacije, ali je utvrđeno da se radi o kontra padu. Stoga se odustalo od sanacije do sljedeće godine. Namjerava se napraviti sanacija kanalizacije u Prudnicama u ovoj godini, ali sve se zakompliciralo; prvo zato što Kvasac nije dobio novu vodopravnu dozvolu, a sve ovisi o pročistaču u Zaprešiću koji je pod koncesijskim ugovorom. Da bi bio općinski, odnosno gradski, treba ga otkupiti, a vrijednost mu je više od 70-90 milijuna kuna. Pročistač je problem i mora biti u vlasništvu JLS da bi se to moglo riješiti. Ako Hrvatske vode dopuste Kvascu da ispušta kanalizaciju u pročistač, pomoći će općini oko sanacije kanalizacije u Prudnicama jer najviše smrdi zbog Kvasca. To sve može trajati mjesec, a i godinu dana.
 
·         Vijećnik MARIJAN LEPESIĆ – u kojoj fazi je projekt energetske učinkovitosti i kad će početi radovi na društvenim domovima? Bilo bi dobro da taj projekt krene.
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – još je jako daleko do pokretanja tog projekta. Činjenica je da su društveni domovi u lošoj situaciji, od Šenkovca, Ključa, Prudnica, Drenja… svi su u lošem stanju. Ako se u to krene sa općinskim sredstvima neće biti dovoljni milijuni kuna. Rade se projekti i certifikati i sve što tome prethodi da bi se to moglo kandidirati prema EU fondovima. Ti projekti nisu usmjereni samo prema EU fondovima, već i prema raznim natječajima u Hrvatskoj, kandidirana je škola u Šenkovcu, sportski dom u Zdencima i dobiveno je po 200.000,00 kn, te 50%sredstava za sanaciju dječjeg vrtića. Treba projekte pripremiti i kad dođe trenutak, onda ih kandidirati.
 
            Vijećnik MARIJAN LEPESIĆ – treba bar nešto sanirati.
 
            Načelnik ALEN PRELEC – treba napraviti ponudu za hitnu sanaciju, ako to bude 5 do 10 tisuća kuna, onda će se to napraviti. Moli mjesni odbor da pronađe majstora koji će otići na krov i vidjeti kakvi su problemi i odgovoriti koliko košta privremena sanacija.
Urednik
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena