Loading...
Tražilica
Obavijesti
04.03.2016. u 13:13
Uređeno: 04.03.2016. u 13:33

 ·         Vijećnica ANA LEVOJEVIĆ ima pitanje za načelnika o veoma aktualnoj situaciji, sve u duhu dobre namjere i smirivanja tenzija: Slovenija se ogradila žicom obzirom na aktualna događanja. Ima mještana koji imaju posjede u Sloveniji, odnosno preko granice. Moli objašnjenje vijećnicima i stanovništvu jer je ovo vrlo ružna situacija i neugodan osjećaj uz granicu zbog bodljikave žice, a i u kontekstu događanja u Parizu i prolasku vlakova kroz općinu. Pita koliko načelnik, kao čelnik općine može učiniti u ovoj situaciji.

 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – ističe da je obišao teren i da je apsolutno, kao čelnik i čovjek, protiv bilo kakvih ograda. Ali ga, kao načelnika, uopće ne brine i neće ići preko Sutle u Sloveniju, odnosno ne smeta mu žica, fizički. Ne želi komentirati ovo što Slovenija radi. Bilo je zahtjeva novinara za njegov komentar, ali to ne želi komentirati, to je stvar slovenske države, kao i na razini Hrvatske, odnosno viših dijela dviju država. I ne znači nikakvu ugrozu za stanovnike općine Brdovec i nema namjeru podizati tenzije. Hrvatska i Slovenija su bili dobri susjedi, to su veze bez žica, politike i politikantstva.
 
·         Potpredsjednik ZLATKO FILIPČIĆ – ne stoji da nemaju potrebe ići preko, postoji most na Sutli u Ključu, gdje imaju pravo ići s pograničnom putovnicom i izvodom iz katastra. Isto tako i Slovenci.
 
            Načelnik ALEN PRELEC – tamo nije postavljena ograda. Ako bude, treba se postaviti pitanje Ministarstvu vanjskih poslova. Razgovarao je i sa županom Molanom i također smatra da ne bi trebalo podizati tenzije, već rashladiti usijane glave.
 
·         Vijećnica ANA LEVOJEVIĆ – tvrdi, nije imala namjeru dizati tenzije. Drugo pitanje, a vezano za asfaltiranje ulica u Prigorju, pozdravlja uređenje Nove ceste, a onda se dogodi nešto što anulira ovo dobro što je napravljeno. Naime, višak asfalta dovezen je u Kolodvorsku ulicu i sada je taj dio uži nego što je bilo ranije, a ulica je vrlo prometna.
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – da, ostao je višak asfalta, ali nije dao odobrenje za te radove i ne misli da je loše napravljeno. Ta Kolodvorska ulica je bila puna rupa i kad je padala kiša bile su same lokve. To je s dobrom namjerom napravljeno, da bude bolje. dat će nalog da se to skine, ako nije dobro i preuzima djelomičnu odgovornost za to.
 
·         Vijećnik MARIJAN LEPESIĆ – na jedno pitanje praktički je načelnik odgovorio, a vezano na situaciju s poljoprivrednim zemljištem nakon postavljanja žice. Nada se da je to pod kontrolom. Drugo, čitao je Prigorski kaj i pročitao da je izabrana ravnateljica Muzeja Silvija Limani i da će trebati u propisanom roku položiti stručni ispit za kustosa. Koliko se sjeća, u postupku natječaja bilo je rečeno da je ona taj tečaj za kustosa položila.
 
            Načelnik ALEN PRELEC – odgovor će dostaviti u pisanom obliku.
 
·         Vijećnik KARLO PRAHIN – podsjeća na nedavne vremenske nepogode u vidu obilnih kiša koje su uzrokovale poplave i dizanje šahtova kanalizacije i plavljenje dvorišta, stambenih i poslovnih objekata. Jedan od uzroka tog stanja je i premali kapacitet kanalizacije, odnosno namijenjena je samo za ispuštanje fekalnih voda, a ne i oborinskih koje se spajaju s krovišta i dvorišta. To pojedina domaćinstva rade i to je javna tajna. Zanima ga što je općina napravila po pitanju ilegalnog priključenja na kanalizaciju i koliko se kazni do sada naplatilo?
 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC – to je problem koji se proteže niz godina i ugrožava ljude.  To se nastojalo riješiti tako što su ti ljudi upućeni u komunalno poduzeće radi ugradnje nepovratnih ventila. To je za sada jedino rješenje jer u ovom trenutku ima previše neodgovornih građana koji u kanalizaciju ispuštaju oborinsku vodu. Odrađen je izlazak na teren, na cijelo područje općine s predstavnicima komunalnog poduzeća i mjesnih odbora i upozoravalo ljude na taj problem. Upućeno im je i pisano upozorenje. Općina je od komunalnog ponovo tražila izlazak komisije na teren da se vidi da li su postupili po upozorenjima i odspojili oborinsku vodu. Podržava početak drastičnog kažnjavanja. Apelira na sve vijećnike da susjedima, prijateljima prenesu upozorenje da će se krenuti s kažnjavanjem prvo od strane komunalnog, a onda i temeljem općinske odluke o komunalnom redu.
            Još nitko nije kažnjen za te postupke, ali se nada da će se to brzo promijeniti.
            Iznosi vijećnicima još jednu novinu, a to je da je općina ugovorila korištenje aplikacije city hub koja će pomoći u rješavanju komunalnih problema, a koja se instalira na pametne telefone i putem nje se može prijaviti komunalni nered, oštećena cesta, žarulje, ispuštanje oborinskih voda itd. Nakon postupanja od strane nadležnih službi dobije se i povratna informacija o rješenju problema. Smatra da je to dobar korak u rješavanju brojnih komunalnih problema.
 
            Potpredsjednik STJEPAN ESIH – nada s da će se onda riješiti i gradilište u Drenju od pokojnog Hotka.
Urednik
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena