Loading...
Tražilica
Obavijesti
18.03.2014. u 16:42

KVALITETNIJA SUBVENCIJA PRIJEVOZNIH KARATA ZA UČENIKE I STUDENTE

U utorak, 10.9. 2013. održana je, pod predsjedanjem Damira Slavnovića, predsjednika Općinskog vijeća, 2. sjednicu ovog predstavničkog tijela. Prihvaćen je dnevni red sa 11 točaka.

Usvojeno izvješće načelnika

Načelnik Alen Prelec podnio je polugodišnje izvješće o radu (siječanj-lipanj), o kojem je otvorena rasprava. Izvješće je usvojeno jednoglasno.
Oporbena vijećnica Ana Levojević (HDZ-HSP AS) izrazila je zadovoljstvo podnijetim izvješćem, ali i žal što ono nije podnijeto u pisanom obliku i dostavljeno vijećnicima. Također se osvrnula na organizaciju proslave ulaska RH u EU na Harmici,  te za istu pohvalila načelnika i stručne službe:  „U proslavu su svi bili uključeni i doista sam zadovoljna. Isto tako bih kazala kako se treba sve učiniti kako bi gospodarstvo „krenulo“ jer svakodnevno puno žitelja ostaje bez posla. Također smatram da pokretanje poljoprivrednih zadruga nosi konotaciju prošlosti, odnosno da poljoprivredne zadruge ljudima nisu ostale u dobrom sjećanju“, zaključila je vijećnica Ana Levojević. Za riječ se javio zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Zlatko Filipčić (HDZ-HSP AS) koji je prigovorio što se u izvješću načelnika ne spominje proslava ulaska u EU koja je održana u Ključu Brdovečkom, a smatra da popravak cesta nakon kanalizacije u Ključu Brdovečkom nije dobar. Načelnik Alen Prelec je kazao kako prihvaća sugestiju da izvješća načelnika u buduće budu u pisanom obliku te je zahvalio na pohvalama, kazavši kako nije pobrojao sve manifestacije koje su se održale tijekom godine, već samo one najveće.
Načelniku je na ulasku i obnašanju dužnosti saborskog zastupnika čestitao vijećnik Marijan Lepesić (HSS) koji je kazao kako je ovaj događaj vrlo važan, jer omogućava kvalitetnu realizaciju zacrtanih općinskih programa.
Savjet mladih
Vijećnici su usvojili odluku o objavi javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih Općine Brdovec. Ovo je treći saziv mladih koji biraju svoje predstavnike na zakonski rok od dvije godine. Savjet mladih ima sedam članova, a detalje predlagači mogu naći na web-stranici www.brdovec.hr.
Procjena ugroženosti od požara i Plan zaštite od požara
Ova je točka dnevnog reda raspravljana u veljači ove godine. Načelnik općine je u uvodu kazao kako je odluka o preuzimanju odgovornosti za protupožarno djelovanje od početka ove godine pun pogodak. „Mi imamo na svom području jako dobre vatrogasce, koji su tehnički dobro opremljeni, iskusni i educirani. Suradnje s JVP Zaprešić će uvijek biti, no u ovom smislu smo krenuli vlastitim putem“, poručio je Prelec. Vijećnici su prihvatili procjenu ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija i Plan zaštite od požara uz napomenu da će se kroz neko vrijeme o istome ponovno raspravljati na Vijeću uz prethodno ažuriranje podataka.
Stožer za zaštitu i spašavanje
I ova je odluka usvojena bez veće rasprave, jer je uobičajeno da svaki novi saziv Vijeća imenuje ovo važno tijelo. Izmjena se odnosi na to da su umjesto imena i prezimena uvedene funkcije, pa su ovaj prijedlog odluke vijećnici usvojili jednoglasno.
Članovi povjerenstava i radnih tijela
Rad Općinskog vijeća upotpunjuju povjerenstva i stalna radna tijela. Omjer unutar ovih tijela određen je izbornim rezultatima, pa su najveći dio kandidata predložili SDP i HSU, a potom HDZ-HSP AS i ostali politički sudionici Općinskog vijeća. Usvojene su izmjene predloženih članova u pojedinim povjerenstvima,  koje su predložili SDP, HDZ i HSS, te je i ova odluka usvojena jednoglasno.
Naknade članovima Vijeća
Vijećnici su većinom glasova usvojili prijedlog vladajućih da se smanji naknada za rad u povjerenstvima sa 300,00 kn na 200,00 kn, a da svaki vijećnik i dalje prima naknadu od 300,00 kuna po sjednici Općinskog vijeća. Oporbeni HDZ-HSP AS je predlagao da se sve naknade umanje zbog teške gospodarske situacije za 50%, no većina nije prihvatila ovaj prijedlog.
Načelniku saborska plaća
Vijećnici su primili na znanje informaciju da će načelnik Općine Alen Prelec primati saborsku plaću te će u Općini volontirati uz mjesečnu naknadu od 5.959,00 kuna, dok će njegovi zamjenici: Zvonko Ključarić mjesečno dobivati 5.000,00 kuna naknade, a Stjepko Rukelj 3.036,00 kuna.
U raspravi su vijećnici oporbe bili kritični prema ovim naknadama, ali su prihvatili razmišljanje načelnika Preleca koji je istakao kako, zbog njegove nazočnosti saborskim sjednicama i njegovim radnim tijelima, rad Općine neće trpjeti, dapače, on će svaki dan dolaziti u Općinu, a što se tiče naknada one su zakonom određene.
Odbijena prethodna suglasnost
Prihvaćena je sugestija načelnika Preleca da se odbije prethodna suglasnost Komunalnom poduzeću „Zaprešić“ d.o.o. o cijeni vodnih usluga. Po toj bi odluci, da je prihvaćena, Općina direktno plaćala Komunalnom poduzeću naknadu za utrošenu vodu korisnika socijalne pomoći. Vijećnici su prihvatili argument da Općina Brdovec mjesečno uplaćuje za ove potrebe novac socijalno ugroženim osobama, pa se ne vidi svrha da se taj novac uplaćuje Zaprešiću d.o.o, već upravo suprotno, svrsishodnije je prema, mišljenju vijećnika, temeljem prijedloga Centra za socijalnu skrb, ta sredstva direktno uplaćivati korisnicima.
Sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i studenata
Kada su u pitanju srednjoškolci Općina će i dalje sufinancirati javni prijevoz učenika sa svog područja  sa 25%, dok država pokriva ostalih 75%.
Odluka Vlade ide u smjeru financiranja prijevoza učenika do mjesta škole, što bi značilo da učenik s područja općine Brdovec ostvaruje pravo na sufinanciranje karte za npr. željeznički prijevoz do Glavnog kolodvora, a do škole bi trebao ići pješice. Da bi izbjegli takvu situaciju, čelnici Općine Brdovec su odlučili sufinancirati i mjesečnu kartu za ZET, govorimo o prometnom području grada Zagreba, Zaprešića i Velike Gorice s dodatnih 50%. Cijena te karte je 120,00, kuna, a Općina će iz proračuna tu kartu, temeljem Odluke, sufinancirati s 60,00 kuna mjesečno, što je opterećenje prema projekcijama za općinski proračun preko 200.000,00 kuna godišnje.

Kada su u pitanju studenti, Općina će sufinancirati 25% cijene mjesečne karte HŽ-a (K-18) od polazne stanice do Glavnog kolodvora, odnosno Maksimira, što je novost, uz nastavak sufinanciranja priključne karte HŽ ukoliko student odabere kartu ZET-HŽ. Znači Općina će sufinancirati onu bolju opciju /izbor prijevoza studenata. U ovim kriznim vremenima, dodatna beneficija stanovnicima Općine Brdovec, odnosno dodatni teret za općinski proračun.

Urednik
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena