Loading...
Tražilica
Obavijesti
18.03.2014. u 17:05
Uređeno: 18.03.2014. u 17:06

7 OPORBENIH VIJEĆNIKA (OPET) NAPUSTILO SJEDNICU

Pod predsjedanjem predsjednika Damira Slavnovića održana je  7. sjednica Općinskog vijeća Općine Brdovec, u ponedjeljak, 30.12.2013. u 17,00 sati.  U nazočnosti većine vijećnika, načelnika, donačelnika, vijećnica Skupštine Zagrebačke županije, medija  i stručnih službi  raspravljeno je 12 točaka dnevnog reda.

U raspravi o dnevnom redu oporbeni vijećnici istakli su da je dnevni red preopširan, odnosno puno je točaka, da je materijal za sjednicu dostavljen je 24.12., na Badnjak, slijedi Božić i Štefanje, znači sve blagdani, a zatim dolaze subota i nedjelja, odnosno vikend i u kojem razdoblju se vijećnici nisu mogli kvalitetno pripremiti za raspravu o predloženim točkama dnevnog reda. Stoga predlažu da današnji dnevni red završi s točkom 5., a da se ostale točke od 6. do 12. prolongiraju za sljedeću sjednicu koja bi mogla biti do 15.1.2014. kako bi se svi kvalitetno pripremili i odradili posao na zadovoljstvo općinskih struktura, Općinskog vijeća i svih stanovnika općine Brdovec. Nakon što većinom glasova nije prihvaćen prijedlog Kluba vijećnika HDZ HSP AS i nakon što je većinom glasova prihvaćen predloženi dnevni red, u ime Kluba vijećnika HDZ HSP AS, vijećnica Ana Levojević podijelila je i pročitala podnesak kojim je izraženo nezadovoljstvo radom Vijeća i predsjednika Općinskog vijeća, kojeg u cilju informiranosti naših mještana prenosimo u cijelosti:

             „Poštovani,
            u ime Kluba vijećnika HDZ-HSP AS (7vijećnika), ovim putem izražavamo neslaganje radom predsjednika Općinskog vijeća i općinskih službi u vezi sazivanja sjednica Općinskog vijeća, a naročito ove zadnje, sazvane za 30.12.2013., zbor neprimjerenog pozivanja i važnosti dnevnog reda. Smatramo da predsjednik svojim neradom onemogućava vijećnike da ispune svoju obvezu koja proizlazi iz izbora i zakona. Smatramo da je bilo dovoljno vremena da se važne točke ovoga dnevnog reda riješe u normalnoj proceduri kroz godinu, a na pozivima na Badnjak, te s dva blagdana, subotom i nedjeljom, do same sjednice. U takvim uvjetima kvalitetna priprema po točkama dnevnog reda zbog njihove važnosti nije moguća. Razumijemo da nekima Božić ne znači ništa, ali bi barem trebalo biti poštovanja prema ostalima.
            Vi ste, predsjedniče, dobivali mjesečne naknade od općine i za vrijeme godišnjeg odmora i za svo vrijeme kada nije bilo sjednica, a pripremili ste ih samo 5! Puno premalo za potrebe ovakve općine. Sada od vijećnika tražite donošenje odluka u zadnji čas, a te odluke će imati veliki utjecaj na troškove naših mještana. Nikakve rasprave o tome nisu bile, niti postoje kakve analize i procjene. Jesu li za nerad krive općinske službe ili je zauzetost načelnika, kojem su očito ćirilica i zaštita udbaša postali važniji od mještana općine Brdovec.
            Samo prije dva mjeseca je Vijeće većinom glasova SDP-ove koalicije povećalo proračun za milijun kuna, a sada se smanjuje za više od 3 milijuna kuna. I to samo dan prije kraja godine. I mi bismo htjeli podržati proračun, ali to je nemoguće u ovakvim uvjetima rada Općinskog vijeća, to vidite i sami, a nadamo se i drugi vijećnici.
            Na dnevnom redu su točke koje bitno mijenjaju ustroj komunalnih djelatnosti i to na trošak mještana. Krajnje neprimjereno na ovakav način, bez detaljnog plana i analiza u zadnji čas donositi takve odluke. Cijelu godinu ništa nije bilo bitno, a sada je sve hitno. Dali ste poslove pokopa komunalnom poduzeću, bez i jedne riječi da se osniva i nova poduzeće, kojem će građani plaćati naknade za priključenja. Općina kreće u osnivanje vlastitog pogona, a ničega o tome nema u proračunu za 2014., koji je usvojen te k prije 3 tjedna. Mijenja se sustav financiranja vodoopskrbe, priključivanja za vodovod i plinovod, a sve plaćaju mještani. Među materijalima za sjednicu vidimo dopise koji su stajali kod vas u općini tako dugo da su već prošli i planirani rokovi za rješavanje od 6 mjeseci. Što ste radili svo to vrijeme? Nisu li se te svari mogle raspraviti u normalnoj proceduri, a ne dovoditi ljude pred gotov čin usvajanja odluke. Smijete li samo tako promijeniti program izgradnje kanalizacije, njegovo financiranje i rokove? Ne zaslužuje li to pitanje puno važniji tretman nego što je predzadnja točka zadnje sjednice sazvane na Badnjak?
            Ne slažemo se s takvim radom Općinskog vijeća, a odgovornim vidimo predsjednika. Tražimo ostavku i izbor osobe koja će znati osigurati aktivnu ulogu Vijeća za razvojne programe, a ne samo glasačku većinu. Sva naša nesposobnost na kraju će doći na naplatu građanima, a mi u tome na ovoj sjednici ne želimo sudjelovati.
            Sretan Božić i blagoslovljena i uspješna 2014. godina.
                                                                                              Klub vijećnika HDZ-HSP AS“.
 
               Nakon toga 7 vijećnika HDZ i HSP AS u 17,21 sati napušta sjednicu ostaje nazočnih 9 vijećnika, što je dovoljno za donošenje pravovaljanih odluka. 
               Nakon verifikacije zapisnika 6. sjednice Općinskog vijeća, pod 2. točkom dnevnog reda raspravljene su II izmjene i dopune Proračuna za 2013. godinu i II izmjene i dopune Financijskog plana proračunskog korisnika Muzeja Brdovec za 2013. godinu .
                Uvodno obrazloženje prijedloga II izmjena i dopuna Proračuna općine za 2013. godinu dao je NIKŠA CRLJEN, predsjednik Odbora za proračun i financije, te istakao da je i njega iziritirala diskusija vijećnice Ane Levojević o smanjenju proračuna za 3,5 milijuna kuna. Radi se zapravo o 950.000,00 kn dotacija, ukidanja pozajmice od milijun kuna i 250.000,00 kn poreznih prihoda.
                Ono što je definitivno kvalitetno u proračunu je da je proračun, a što je rezultat rebalansa iz 9. mjeseca, uz činjenicu a su prihodi neznatno smanjeni, ali da je u biti cijeli proračun definitivno „zdrav“. Ne zna za puno JLS koje imaju takve rezultate, odnosno činjenica je da je općina stabilna. Odbor je rezimirao i stava je da je zadovoljan utvrđenim i to planom, planiranim sredstvima i samim proračunom. Upravni odjel pedantno to radi, gospodin Debeljak dolazi na Odbor, detaljno „rešetao“ po stavkama, ipak je on bivši načelnik i zna postavljati pitanja, ali Odbor stoji iza rada UO za financije općine Brdovec.
 
                Nakon otvaranja rasprave, donačelnik ZVONKO KLJUČARIĆ upozorava na konstataciju Mladena Debeljaka na str. 2 zapisnika Odbora za proračun i financije u kojoj se tvrdi da su „prihodi od sponzorstva premalo realizirani, te da se ta sredstva uplaćuju na druge žiro-račune, a ne u Proračun“.
 
                Načelnik ALEN PRELEC – nije siguran da ga to može razljutiti. Takav način rada bio je svojstven bivšem načelniku, ne govoriti to napamet, nego ima potvrde ljudi koji su radili s općinom Brdovec. Ali ne želi o tome govoriti pošto nije nazočan gospodin Debeljak. Međutim, zanima ga o čemu se radi u toj konstataciji. Trebalo bi uputiti upit i vidjeti o čemu se radi. Ako to netko u ovoj općini radi, treba to objasniti. Povrijedilo ga je ovo što je pročitala vijećnica Levojević, jer je ona ovdje ipak najveći vjernik. Iznesene su laži i neistine, radi se o jednom pamfletu. Obzirom da obnaša dužnost saborskog zastupnika ističe da se iste stvari od strane oporbe događaju i u Saboru. Istim metodama se služe, od istog učitelja i istih ljudi. Ovo je i isti scenarij kao i prošle godine kada su također napustili sjednicu. Da brinu o građanima općine Brdovec, ostali bi na sjednici i sudjelovali u njenom radu.
 
                Predsjednik DAMIR SLAVNOVIĆ pita zašto davati previše značaja kolegama iz opozicije? Građani općine Brdovec izabrali su ove vijećnike da bi vodili ovu općinu i to će i raditi. Ne treba si oduzimati dragocjeno vrijeme potrebno za donošenje važnih odluka i ne treba nasjedati na provokacije.
 
                Nakon zaključivanja rasprave i provedenog glasanja, jednoglasno su donesene II izmjene i dopune Proračuna općine Brdovec za 2013. godinu, kako su i predložene .
 
                Vezano za drugi dio ove točke, koji se ticao Muzeja Brdovec, odnosno II izmjena i dopuna Financijskog plana proračunskog korisnika Muzeja Brdovec za 2013. godinu, potpredsjednik STJEPAN ESIH predlaže da se uskoro organizira rasprava o radu Muzeja Brdovec jer je nezadovoljan njegovim radom i vodstvom Muzeja, te smatra da treba napraviti određene promjene. Predlaže Vijeću da u sljedeća 3-4 mjeseca pripremi raspravu o stanju u Muzeju i o ljudima koji tamo rade, kako izvršavaju svoje poslove i da li postoji mogućnost za određenu reorganizaciju u cilju poboljšanja rada kako bi Muzej svakodnevno bio na raspolaganju svim građanima Brdovca. Muzej nije sam sebi svrha, nego kako bi prezentirao ovaj kraj, povijest i kulturne vrijednosti. Smatra da se na tome malo radi.
 
                Vijećnik MARIJAN LEPESIĆ – htio je nešto slično reći, ali će samo nastaviti. Iz materijala je vidljivo da je Muzej proračunski korisnik u iznosu od milijun kuna godišnje. To su velika sredstva. Iskreno, tog čovjeka ili predstavnika Muzeja nije vidio i ne zna da li ga je netko pozvao na sjednicu Općinskog vijeća i podnese izvješće o radu. Bilo bi korektno da je on danas bio ovdje i da prezentira na što je utrošeno milijun kuna u tekućoj godini i na što će potrošiti milijun kuna u sljedećoj godini. Smatra da bi vijećnici trebali imati tu informaciju, odobriti ta sredstva za njihov rad, a onda u tijeku godine trebali razgovarati o tome da li nešto treba ili ne. Predlaže da takvi korisnici koji dobivaju znatna sredstva iz proračuna dođu u općinu i potpišu izjavu i dostave plan za sljedeću godinu.
 
                Načelnik ALEN PRELEC – slaže se s diskusijama Stjepana Esiha i Marijana Lepesića da Muzej puno košta, ali ne i milijun kuna. Naime, 504.000,00 kuna je prihod od općine Brdovec, a ostalo su sredstva Ministarstva kulture i Županije. Priznaje da dugo razmišlja što napraviti s Muzejom, neke stvari su se pokrenule, krenula su određena događanja. To treba zahvaliti i Turističkoj zajednici, odnosno Turističkom uredu koji ima sjedište u Muzeju, pa se tamo stalno nešto događa. No, radi se o velikim sredstvima s kojima se može npr. napraviti 400 m nogostupa ili asfaltirati ulice. Ali, teško je donijeti odluku o ukidanju muzeja, pa bi se trebale naći druge mogućnosti financiranja muzeja. Ovo je relativno mala općine i možda bi trebalo uskladiti i ukomponirati muzej i turizam.
                Slaže se s prijedlogom potpredsjednika Esiha da se na jednu od sljedećih sjednica Vijeća pozove ravnatelj Muzeja Cvitković i da podnese konkretno izvješće o radu – izložbama, broju posjetitelja itd., ali i o daljnjim planovima.
                Nakon glasanja, jednoglasno su prihvaćene II izmjene i dopune Financijskog plana proračunskog korisnika Muzeja Brdovec, te je zaključeno da se na jednu od slijedećih sjednica pozove ravnatelj Muzeja.
 
                Pod 3. točkom dnevnog reda, nakon uvodnog obrazloženja IVICE PAVELIĆ, voditelja komunalnih poslova, jednoglasno su prihvaćeni Program gradnje objekata komunalne infrastrukture za 2014. godinu, kako je predložen i Program održavanja objekata komunalne infrastrukture za 2014. godinu, kako je predložen.
 
                Pod 4. točkom dnevnog reda nakon uvodnog obrazloženja donačelnika ZVONKU KLJUČARIĆU, voditelja Povjerenstva za provedbu nadmetanja da je dosadašnjim koncesionarima za prijevoz pokojnika istekao ugovor o koncesiji, pa je načelnik, temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, pokrenuo postupak raspisivanja natječaja. Povjerenstvo je provelo postupak, izabralo najpovoljnije, a što je u materijalima za sjednicu i dostavljeno. Predlaže se da se poslovi prijevoza pokojnika dodjele Obrtu za pogrebne usluge „Brekalo“, Vugrin Agroflora d.o.o. i Cvjećarskom obrtu i pogrebnim uslugama „Ruža“. Koncesija se raspisuje na 5 godina, a odlukom Vijeća ovlašćuje se načelnik za sklapanje ugovora s koncesionarima. U natječajnoj dokumentaciji bila su predviđena 3 koncesionara.
 
                Nakon glasanja, jednoglasno je donesena odluka kojom se koncesija za prijevoz pokojnika dodjeljuje navedenim koncesionarima.
 
                Pod 5. točkom dnevnog reda donačelnik ZVONKO KLJUČARIĆ izvješćuje da je dimnjačar Filip Markotić koji je imao koncesiju do prošle godine za te poslove otišao u mirovinu. Načelnik je koristio ovlaštenje i napravio privremeni ugovor do isteka koncesije. Raspisan je natječaj i stigle su tri ponude za dimnjačarske poslove:
•             Dimnjačarski obrt „ŠANTIĆ“, Bistra, Strojarska 1,
•             HRUŠEVAR j.d.o.o., Gornja Pušća, Zagrebačka 34,
•             ELEKTRODIM d.o.o., Zagreb, Božidara Magovca 47
              Povjerenstvo je pregledalo ponude i konstatiralo da ponuda Hruševar j.d.o.o. nezadovoljava jer nije propisno označio stranice, prema zahtjevima natječaja i nije priložio niti jednu potvrdu o kvaliteti izvedenih poslova, a to se odnosilo na njegovu stručno sposobnost. Od ostale dvije ponude, ponuda obrta šantić ostvarila je 45 bodova, a ponuda Elektrodima d.o.o. 25 bodova. Stoga Povjerenstvo predlaže Vijeću da za dimnjačarske poslove izabere Dimnjačarski obrt Šantić. Njegova godišnja naknada za koncesiju iznosi 12.000,00 kn.
 
                Nakon glasanja, jednoglasno je donesena odluka da se dimnjačarski poslovi povjere Dimnjačarskom obrtu Šantić.
 
                Pod 6. točkom dnevnog reda nakon obrazloženja pročelnika DANIELA BUKOVINSKOG, jednoglasno su donesene Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu općinske uprave, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika i Odluka o osnivanju Vlastitog komunalnog pogona.
 
                Pod 7. točkom dnevnog reda jednoglasno je donesena Odluka o popisu pravnih osoba od posebnog interesa za Općinu Brdovec, kako je predložena.
 
                Pod 8. točkom dnevnog reda obrazloženje Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o priključenju na vodne građevine podnio je pročelnik DANIEL BUKOVINSKI i istakao da se radi o usklađenju ove odluke sa Zakonom o vodama iz 2013. godine. Podsjetio je da je takva odluka već postojala i donesena početkom 2012. godine, koja se ovom odlukom stavlja van snage. Zakon o vodama je odredio da JLS donose odluku o priključenju na komunalne i vodne građevine, temeljem prijedloga isporučitelja vodnih usluga. Općini je Zaprešić d.o.o. predložio donošenje ovakve odluke.
 
            Nakon zaključivanja rasprave i provedenog glasanja, jednoglasno je donesena Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o sufinanciranju izgradnje priključaka građevina na sustav javne odvodnje sredstvima općinskog proračuna, kako je predložena.
 
                Pod 9. točkom dnevnog reda uvodno obrazloženje prijedloga Odluke o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada podnio je pročelnik DANIEL BUKOVINSKI i istakao da novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom predviđa, bez obzira na ustaljenu praksu i postojeće stanje te odnos sa Zaprešić d,o.o., donošenje ovakve odluke. Komunalno poduzeće predlaže, kao i za ostale općine, tako i za ovu donošenje ovakve odluke.
 
                Načelnik ALEN PRELEC – podsjeća na probleme koji su se pojavili s odlagalištem u Zaprešiću, što je riješeno uz značajnu pomoć općine Brdovec. Neke stvari se od 1.1.2014. mijenjaju, a vezano uz selektivno odlaganje otpada, odnosno morat će se raditi reciklaža već na kućnom pragu, pa će se početkom 2014. početi sortirati otpad na kućnom pragu, a što građane neće ništa koštati. S Fondom za zaštitu okoliša dogovorena je nabava kanti za plastiku. Na Bistri su nabavili vreće, smatra da su kante bolje i kreće se u njihovu nabavu. To će Fond sufinancirati 40%, ostalo komunalno poduzeće, općina ništa. U drugoj fazi planira se osigurati ljudima mini kompostane. U te promjene treba krenuti, a prema uputama Vlade. Općina trenutno radi i na projektu reciklažnog dvorišta. Ono neće izgledati kao odlagalište smeća, nego će biti ukras mjesta i uz glavnu cestu. Do 2018. godine treba se uskladiti s regulativom EU i u potpunosti smanjiti smeće, odnosno svesti ga na 40% današnje količine. Komunalno poduzeće je ponudilo postavljanje kontejnera za tekstil i oni su postavljeni u Prigorju, Javorju, Brdovcu i Šenkovcu. Nije zadovoljan izgledom kontejnera, ali očekuje da će se to popraviti. Što se tiče kompostana, one će se postaviti u dvorišta, ali one koštaju 370,00 kn. To je za 1000 domaćinstava 350.000,00 kn, što nisu mala sredstva. Međutim, mogao bi se napraviti pilot projekt. Promijenio se i način odvoza glomaznog otpada pa tako sada svako domaćinstvo može jednom godišnje zatražiti kontejner ispred svoje kuće za glomazni otpad, bez troškova.
 
                Nakon zaključivanja rasprave i provedenog glasanja, jednoglasno je donesena Odluka o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada Zaprešiću d.o.o.
 
                Pod 10. točkom dnevnog reda nakon obrazloženja načelnika ALENA PRELECA jednoglasno je donesena Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o sufinanciranju izgradnje priključaka građevina na sustav javne odvodnje sredstvima općinskog proračuna i Odluka o izmjenama i dopunama Programa izgradnje sustava kanalizacije fekalnih voda na području općine Brdovec.
 
                Pod 11. točkom dnevnog reda nakon obrazloženja načelnika ALENA PRELECA jednoglasno je donesena Odluka o sufinanciranju izgradnje sustava vodoopskrbe i plina, kako je predložena.
 
               Pod 12. točkom – aktualni sat -  predsjednik DAMIR SLAVNOVIĆ   daje riječ prijavljenim vijećnicima.
Urednik
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena