Loading...
Tražilica
Obavijesti
03.02.2010. u 14:15

 

  • Vijećnik GORAN BUKINAC - pitanje je vezano uz poplavu od 26.1. ove godine i izjavu bivšeg predsjednika Općinskog vijeća da je za puknuće nasipa kriva mjesna i lokalna samouprava. Želi čuti komentar načelnika i odgovor u pisanom odluku.
  •  

                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - radilo se o srednje jakoj poplavi gdje je došlo do otvaranja nasipa i izlijevanja vode na polja. Sreća je što se radilo o srednje jakoj poplavi, a konstantno su bili otvoreni kontakti s Hrvatskim vodama i Slovenijom koja je pustila 3000 m3 vode i očekivala da će sve proći normalno. Nitko nije mogao predvidjeti da će nasip oslabiti i da će doći do preljeva. Žao mu je što je gospodin Olovec tako reagirao, on je predsjednik Udruge umirovljenika i DVD Drenje i u prethodnom mandatu bio predsjednik Općinskog vijeća. To je bila neodgovorna i neistinita izjava ili možda - istinita, možda bi ga trebalo pitati da li je za to kriva mjesna i lokalna uprava koja je vodila općinu Brdovec do 5. mjeseca, ili onda koja je općinu počela voditi od 5. mjeseca? Podsjeća da je postojeći nasip napravljen prije 40 godina. Ne može govoriti da je lokalna i mjesta samouprava kriva za to stanje jer je ta problematika u nadležnosti Hrvatskih voda i oni su bili dužni kontrolirati nasip. Njihovi predstavnici bili su u tim trenucima na nasipu, odnosno u 4,00 sata, prije nego što je popustio, te ponovo u 9,30 sati. Ovo je zapravo na neki način sreća jer se radilo o relativno niskom vodostaju. Međutim, sljedeći put u novoj, jačoj poplavi, to će biti tragedija za veći dio Drenja, Javorja, Zdenaca i Prudnica. Stoga se treba hitno krenuti u sanaciju postojećeg nasipa i nastavak nasipa do Krapine. Ti su projekti zastali jer se planiralo to rješavati u sklopu HE Podsused. Međutim, to je već dugo u planu i pitanje je kad će se riješiti. Nužno je napraviti nasip do Krapine i da se pojača u dijelu gdje je već napravljen. Dobio je obećanje da će to pitanje biti stavljeno na Upravni odbor Hrvatskih voda, da će sljedeće godine biti realiziran projekt i dobivanje svih dozvola, a 2011. godine bi započela gradnja nasipa do Krapine. U nastavku izvješćuje da je napravljen privremeni deponij materijala u Šenkovcu, ali je počinjena i određena šteta pri tome, kao i na nekim ulicama. Od Hrvatskih voda zatražena je sanacija tih šteta, a napravit će i novi put uz rub tog nasipa. Što se tiče naknada šteta za usjeve, uzrokovane poplavom, nije bilo konkretnih upita. Ukoliko će biti, Povjerenstvo za procjenu štete će izaći na teren i utvrditi da li ima osnove za proglašenje stanja elementarne nepogode.
                              
  • Vijećnik MLADEN DEBELJAK - kraj je godine, te podsjeća da se već tradicionalno 7 godina za Božić izdaje i predstavlja zbornik dječjih radova. To je bila redovita manifestacija, do sada je izdano 7 prekrasnih knjiga, zbirki likovnih i literarnih radova djece osnovnih škola i vrtića. Predstavljanje radova je povodom Dana općine, a pred Božić je izdan i predstavljen zbornih. Ove godine je prekinuta vrlo vrijedna tradicija u koju je uloženo mnogo truda ljudi koji su vodili kulturu općine Brdovec i namjeravali su ih predložiti u Povjerenstvo za kulturu. Pita zašto toga ove godine nije bilo.
                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - podržava sve što je rađeno, a vezano za djecu. Međutim, podsjeća da je formirano novo povjerenstvo za kulturu koje ima drugačije poimanje i shvaćanje kulturnih aktivnosti na ovom području i prepustit će njima osmišljavanje tih aktivnosti. Bilo je velikih troškova vezanih za otvaranje dvorane , održavanje manifestacije Kaj u duši, te još nepodmirenih troškova. Za sljedeću godinu Povjerenstvo za kulturu će osmisliti način rada i djelovanja.
  • Vijećnik MARIJAN LEPESIĆ - dva vrlo kratka pitanja: na križanju kod igrališta prema željezničkom prijelazu zbog nepreglednosti bilo je postavljeno ogledalo, ono je uništeno i ostao je samo stup. Moli da se to popravi i ponovo postavi ogledalo. Drugo, moli da se postavi znak za slijepu ulicu u Ulici A. Kovačića, od željezničke stanice do Žnidarića, gdje je jednim dijelom zabranjen promet, a u drugom dijelu je slijepa ulica.
          Odgovara načelnik ALEN PRELEC - zadužit će komunalnog redara za rješavanje.
********************************************************
          Na kraju sjednice božićne i novogodišnje čestitke uputili su predsjednik Općinskog vijeća, načelnik i predsjednici stranaka, odnosno klubova vijećnika.

 

Urednik
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena