Loading...
Tražilica
Obavijesti
13.09.2010. u 15:03

 

·         Vijećnik MIRO LEBO - ima dva pitanja za načelnika - nogostup uz vrtić je napravljen, tko je izvođač, koliko su koštali radovi i tko je financirao njegovu izgradnju. Drugo, kad će biti raspisan natječaj za izgradnju kanalizacije u južnom dijelu?

                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - izgradnju nogostupa financirala je Općina Brdovec. Na javnom natječaju posao su dobile Županijske ceste, kao najpovoljnije s iznosom od 560.000,00 kn. Drugo, natječaj je objavljen u Večernjem listu 7.6.2010.
·         Vijećnica ANA LEVOJEVIĆ - dva pitanja za načelnika: da li je raspisan novi natječaj za izbor pravne osobe za obavljanje radova na održavanju nerazvrstanih cesta, a koji je poništen na prošloj sjednici Vijeća? Ima saznanja da će općinu posjetiti bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji ima stranog investitora koji će ulagati na prostorima ovog kraja. Kako se radi o prostorima MO Prigorje, pita da li će u razgovore biti uključeni legalni predstavnici MO, odnosno mještana Prigorja?
                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - natječaj još nije, bit će raspisan sljedeći tjedan. Povjerenstvo se treba sastati poslije Dana općine. Novi natječaj bit će raspisan s formulom koja će točno definirati način izračuna radi izbora najpovoljnijeg ponuditelja. Predsjednik Mesić dolazi u posjet općini Brdovec u četvrtak u sklopu koje će se susresti s gospodarstvenicima općine Brdovec, te razgledati poslovnu zonu. Ništa drugo nije u planu.
·         Vijećnik DAVORIN BARAČ - dva pitanja: prvo načelniku - vezano za probleme na pružnom prijelazu u Brdovcu. Do sada je bilo problema, a sada su još veći jer je brzina vlakova još manja, te pita da li je načelnik kontaktirao s predstavnicima Hrvatskih željeznica? Bilo bi dobro tamo postaviti rampu. Drugo za predsjednika Vijeća - na prošloj sjednici Vijeća s dnevnog reda bilo je skinuto donošenje Odluke o prihvaćanju Strategije razvoja općine Brdovec radi dodatne dorade, pa pita što se na tome napravilo?
 
                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - razgovarao je s kod direktorom Jerneićem u HŽ-u na tu temu. Između ostalog, rečeno mu je da je, prema nekim analizama, sigurniji prijelaz bez rampe, a da bi se ona postavila, potrebno je sufinanciranje od strane općine od 50%. Predložio mu je izradu studije o opravdanosti izrade tog prijelaza. Međutim, imaju određenih kadrovskih problema, odnosno promjena, kontaktirani su nekoliko puta i pisanim putem, ali još nema odgovora. Peron se nagnuo nekoliko centimetara i iz sigurnosnih razloga svi vlakovi koji prolaz kroz to stajalište moraju smanjiti brzinu na 10km/h. Upozorio ih je da će građani, ako se ništa ne poduzme, blokirati prugu. Predstavnik Hrvatskih cesta također dolazi na sastanak u općinu, a vezano za brzu cestu i rješavanje prijelaza, kao i izlaz iz Javorja na glavnu cestu. Razgovarat će i o dinamici izgradnje brze ceste.
                               Odgovara predsjednik STJEPAN ESIH - na Strategiji se radi i priprema se za sljedeću sjednicu.
·         vijećnik MLADEN DEBELJAK - u vezi starih, neispunjenih obveza, podsjeća na pitanje gospodina Martića, kad je još bio član HDZ-a, u vezi dostave troškovnika radova na objektu dječjeg vrtića. Prošlo je više od 6 mjeseci od tog pitanja, a još uvijek ga nitko od vijećnika nije vidio. Drugo, načelnik je obećao da će zatražiti od nadležnih institucija mišljenje o sukobu interesa, odnosno angažmanu potpredsjednika Općinskog vijeća na radovima na objektu vrtića, a koji se financiraju iz općinskog proračuna. Navodno da je mišljenje došlo i bilo bi dobro da se ono prezentira Vijeću. Treće, vezano uz natječaj o kojem je govorila gđa. Levojević, radilo se o zahtjevu Kluba vijećnika HDZ-a, a koji je procijenio da Povjerenstvo nije odradilo posao kako treba, te je predloženo da se promijeni sastav tog povjerenstva, odnosno predsjednik povjerenstva. Isto tako nije dostavljen pisani odgovor, pa moli da se dostave odgovori za sve tri ove točke.               Drugo pitanje je vezano uz prošli zapisnik gdje predsjednik Povjerenstva za gospodarstvo, Goran Bukinac, daje izvješće o korisnicima kredita, pa je zaključeno, mada to ne piše, da se dostave imena poduzetnika koji su dobili kredite. Vijećnicima bi to bilo potrebno kako bi vidjeli koji su to poduzetnici jer je Vijeće jedno tijelo koje treba znati na koji način se ostvaruju krediti, kako se programi razvijaju. Stoga moli da se za sljedeću sjednicu vijećnicima dostavi popis dobitnika kredita s iznosima koje su dobili i programima koji su priloženi.
                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - općinske službe pripremaju izvješće o korištenju kredita, ne zato što je to zatraženo od strane Vijeća, nego što je obveza izraditi izvješće, tako da će to biti pripremljeno. Povjerenstvo za dodjelu kredita će dati izvješće koliko je bilo odobrenih kredita, ali ne i koliki je tko dobio kredit jer su to tajni podaci. Izvješće će biti na sljedećoj sjednici Vijeća.                                    Što se tiče troškovnika radova za vrtić, rečeno je da se on može dobiti na uvid, kao i svi ostali podaci. Radovi su u tijeku i može se vidjeti koliko je potrošeno. Izvješće će biti prezentirano na sljedećoj sjednici.
                               U nastavku je pročitao nazočnima dostavljeno mišljenje nadležne službe vezano za upit o sukobu interesa, te nakon toga istako da će on, kao načelnik i općinske službe u buduće poduzeti sve mjere da kod radova koje financira Općina Brdovec neće raditi nitko od vijećnika i dužnosnika Općinskog vijeća. Gospodin Šintić je tražio i mišljenje odvjetnika, koji tvrdi da gospodin Šintić nije dužnosnik, a i Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa nije sa sigurnošću utvrdilo da li je Šintić dužnosnik. Vezano za promjenu povjerenstva: Povjerenstvo neće mijenjati, radi se o kvalitetnim ljudima koji će ovaj natječaj odraditi do kraja.
 
·         vijećnik ZLATKO MARTIĆ - pitanje za načelnika - da li mu je poznata situacija vezana za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina na području općine Brdovec, da su tu koncesiju dobila dva poduzeća iz Samobora?
                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - koncesiju dodjeljuje Zagrebačka županija i konkretno o ovom slučaju nema nikakva saznanja, ali može zatražiti informaciju o tome tko je na području općine dobio koncesiju. Zatražit će pojašnjenje od nadležnih službi Županije (Belec, Paliska).
·         Vijećnik GORAN BUKINAC - da li će općina imati kakav utjecaj na otvaranje pogona u krugu tvornice Pliva, a koju je kupila Hospira zbog toga jer su izvršeni probni radovi i mještani Drenja nisu zadovoljni zbog pojačane buke iz ventilacijskog sistema i to ne samo u radno vrijeme već tijekom svih 24 sata?
                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - taj pogon je prodan Hospiri i dosta je pritužbi zbog buke u širem krugu tvornice. Općina može zatražiti očitovanje Hospire, ona nema mogućnosti bilo kakvim sredstvima utjecati na to, to je stvar inspekcije. Bit će dva probna rada i predviđanja su da će prava proizvodnja biti tek nakon dvije godine.
·         vijećnik RENATO ŠINTIĆ pitanje za načelnika - da li ima namjeru postaviti pitanje sukoba interesa vijećnika koji su direktno radili poslove za općinu Brdovec u mandatu prijašnjeg načelnika? Drugo, pita načelnika da li ima saznanja da je u Općini Brdovec bilo isplata naknada koje nisu u skladu sa zakonom, a unatrag 4 godine, te moli da se to pripremi za sljedeću sjednicu.
 
                               Odgovara načelnik ALEN PRELEC - nije imao namjeru, ali ako Vijeće to zatraži, onda će to pokrenuti. Pred zakonom su svi isti. Ta tema pokreće se od početka mandata ovog vijeća. Općina Brdovec nije velika općina i njegov stav je da se na poslovima angažiraju poduzetnici s njenog područja. Pobrinut će se da više ne bude sukoba interesa i predlaže da se to pitanje više ne potencira.

                               Što se drugog pitanja tiče - nema saznanja, ali može provjeriti.

Urednik
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena