Loading...
Tražilica
Obavijesti
16.02.2011. u 15:31

 

·         Vijećnik MIRO LEBO - navodi da je održana konstituirajuća sjednica Vijeća MO Brdovec na kojoj je načelnik izvijestio o potrebi iseljenja MO Brdovec iz dosadašnjih prostorija, čije je uređenje financirao MO Brdovec i preseljenja u prostorije stare škole u Brdovcu. U ime vijećnika HDZ-a u MO Brdovec moli dostavu rješenja na osnovu kojeg je proveden navedeni postupak iseljenja, te pita tko će snositi posljedice, ako realizacija toga ne bude u redu? Drugo, u kojoj su fazi radovi na ambulanti u Brdovcu i da li su oni rađeni po projektu?.

 
            Odgovara načelnik ALEN PRELEC - on će snositi posljedice! Na konstituirajućoj sjednici Vijeća MO rekao je da će odgovor biti dostavljen u pisanom obliku. Rješenjem Općine Brdovec MO Brdovec je dobio na korištenje prostorije u potkrovlju, a u istom je navedeno da će, u slučaju potrebe za tim prostorom Općina isti osigurati za rad MO Brdovec i OO HDZ. Postupit će se po navedenoj obvezi iz rješenja, a zamjenski prostor bit će osiguran u prostorijama Stare škole u Brdovcu. U navedeni prostor bit će smješten djelatnik županijskog Uo za graditeljstvo i uskoro se očekuje početak njegovog rada.
         Što se tiče radova na ambulanti, oni su još u tijeku i u završnoj su fazi. Bilo je određenih problema, ali očekuje se slijedeći tjedan završetak radova. Ti radovi koštat će općinu Brdovec minimalnih 15-20 tisuća kuna, a troškovi se odnose na preprojektiranje, što Županija nije mogla platiti. Ukupni radovi na ambulanti iznosili su oko 450.000,00 kn, a financirao ih je Dom zdravlja Zagrebačke županije.
         U nastavku upućuje gospodina M. Lebu da, obzirom na brojna pitanja koja postavlja, po odgovore može doći u prostorije općine Brdovec, u njegov ured.
 
·         Vijećnik ZLATKO FILIPČIĆ zahvaljuje načelniku, svojim susjedima i svima koji su ga posjetili u bolnici i bili mu potpora na putu ka ozdravljenju. Već treći put za redo postavlja isto pitanje, a vezano za zimsko održavanje, odnosno čišćenje ulica i rad zimske službe. Naime, već zadnjih nekoliko godina ne čisti se Sutlanska ulica, ni dio Mokričke od kapelice do mosta, te moli odgovor.
                       
              Odgovara načelnik ALEN PRELEC - do sada nije imao takve informacije i nema razloga za takvo postupanje. Utvrdit će razloge i dati odgovor u pisanom obliku.
 
·         Vijećnica IVA HOTKO DOJČIĆ - podsjeća na nedavnu poplavu i činjenicu da je nasip u Drenju bio oštećen. Nedavno je voda ponovo bila vani i potkopala nasip, te pita da li Hrvatske vode rade na sanaciji istog?
                       
                  Odgovara ALEN PRELEC -   prošli tjedan razgovarao je s direktorom Marinićem. Dio koji se odnosi na sanaciju nasipa je završen, ali su se pojavile neke rupe na mjestu gdje je nasip puknuo prije godinu dana i HV planiraju to sanirati što prije. Međutim, boji se vremenskih neprilika koje bi mogle eventualno izazvati otvaranje nasipa. Ponovo će zatražiti u pisanom obliku od Hrvatskih voda sanaciju tog dijela nasipa koji je puknuo prije godinu dana. On je načet i smatra da sve službe trebaju biti upozorene na to. Slijedeće godine slijedi tek faza projektiranja. Taj nasip od Drenja do Zaprešića nije projektiran, a prvo treba riješiti imovinsko-pravne odnose, tako da slijedeće godine neće početi gradnja.
·         Vijećnica ANA LEVOJEVIĆ - pita načelnika zašto joj nije, a bilo je obećano, dostavljen pisani odgovor na pitanje postavljeno na prošloj sjednici, a odnosilo se na troškove izgradnje vrtića i to radova na uređenju okoliša, građevinskom dijelu i troškovi opreme. Temeljem Statuta i Poslovnika odgovor na postavljeno pitanje treba biti dostavljen najkasnije na slijedećoj sjednici.
Drugo pitanje upućuje predsjedniku Vijeća, a vezano za zahtjeve MO Prigorje za imenovanje trga u Prigorju, koji je dostavljen 4.3.2010. i još uvijek nije došao na dnevni red Vijeća. Kompletna dokumentacija dostavljena je Općini, procedura je poštivana, na zahtjev općine dostavljena je dopuna dokumentacije i dodatno obrazloženje (28.10.2010.). Stoga trećina vijećnika ponovo podnosi zahtjev za sazivanjem Povjerenstva za imenovanje ulica i pokretanje procedure imenovanja. Dobivene su izjave živih svjedoka vremena u kojem je živio dr. J. Erenta. Povijesne činjenice ne mogu se iskrivljavati, a svjedoci su također rekli svoje. Procedura je poštivana i smatra da je treba provesti i realizirati. Nema ništa protiv drugog prijedloga, za kojeg do sada nije znala, kao ni tko je predlagatelj. Ostaju kod svog zahtjeve i na raspolaganju su za dodatna obrazloženja.
                Odgovara načelnik ALEN PRELEC - što se tiče troškova vrtića, izvješće će podnijeti po dostavljenoj okončanoj situaciji. Dostavljena je nedavno privremena situacija Finica d.o.o. po kojoj nisu izvršeni svi radove iz troškovnika (nije stavljena izolacija ispod krova vrića itd.).Gospodin Bršec je izjavio da mu je u ovom trenutku teško i da ne može kupiti tu izolaciju, već za nekoliko dana. Tek po dostavljenoj okončanoj situaciji bit će poznati svi troškovi. Zbog toga nije u mogućnosti dati kvalitetan odgovor.
          Što se tiče drugog pitanja, zaprimljena su dva zahtjeva za imenovanjem trga u Prigorju. Jedan zahtjev je da se taj trg nazove Trg Josipa Erente, a drugi Trg prigorskih branitelja Domovinskog rata. Trg treba dobiti ime, ali dobio je neke informacije vezane uz ime i djelo dr. J. Erente, a koje baš nisu u skladu s dostavljenim obrazloženjem, te je zatražio dodatna mišljenja i to od gospodina Stjepana Laljka. Rečeno mu je da nije imao baš potpuno pozitivnu ulogu u ratnom i poratnom razdoblju. Moraju se utvrditi činjenice i ne treba žuriti. U vezi drugog prijedloga naziva trga sigurno nema sigurno nema takvih dilema, to su ljudi koji su dali svoje živote za Hrvatsku i tu nema nikakve dileme.                       
          Nakon toga gospođa ANA LEVOJEVIĆ predaje predsjedniku zahtjev trećine vijećnika za uvrštenje u proceduru imenovanje trga u Prigorju.
 
·          vijećnik MARIJAN LEPESIĆ na početku diskusije svima upućuje božićne i novogodišnje čestitke. Podsjeća da je prošlo dosta vremena od formiranja povjerenstava, te moli odgovor u pisanom obliku o tome koliko je povjerenstava formirano, konstituirano i broj sjednica svih povjerenstava. To pitanje je već postavio, ali odgovor nije dobio.
                  Predsjednik STJEPAN ESIH - odgovor je bio pripremljen za jednu od prethodnih sjednica kojoj vijećnik nije bio nazočan.
            Načelnik ALEN PRELEC - podsjeća nazočne da im je dostavljen dopis nadležnog povjerenstva, a vezano za sukob interesa (čita dopis - Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa). Ta tematika provlačila se na sjednicama Vijeća skoro godinu dana, a kojom prilikom se okrivljavalo načelnika i Renata Šintića za sukob interesa. Sada je stigla konačna odluka o tome, odnosno da sukoba interesa nije bilo. Putem medija Općinu se optuživalo za sukob interesa. Gospodin Mladen Debeljak je načelnika optužio da se dozvoljavaju takve stvari u Općini Brdovec. Nije bilo ni korektno, ni pošteno iznositi takve optužbe u medijima, te obmanjivati javnost prije donošenja konačne odluke. Ova odluka je sve to demantirala. Činjenica je da se ovo ne može vratiti godinu dana unatrag, ali traži od Vijeća i predsjednika odbacivanje svih tih optužbi u kojima se govorilo o sukobu interesa u općini i da ti isti, koji su to radili, isto demantiraju uz ispriku njemu, kao načelniku i Renatu Šintiću. U intervjuu Prigorskom kaju izjavio je da su sve to laži, što se ovom odlukom i potvrdilo. Međutim, traži ispriku od HDZ-a i Mladena Debeljaka zbog svega iznesenog. Sve to nije bilo iznošeno u smislu da se sumnja na sukob interesa, već se jednostavno tvrdilo da toga u Općini Brdovec ima. Moli da se na isti način javnost, od strane onih koji su te laži iznosili, izvijesti o toj odluci i iznesenim neistinama. Ne da to napravi Općina Brdovec, već oni koji su tu obmanu i iznijeli u novinama i na radiju.
·         vijećnik MLADEN DEBELJAK - neće se ovdje ispričavati zbog jednostavnog razloga što je HDZ organizirao konferenciju za tisak. Sve što je rađeno je priopćavano i Općinskom vijeću i javnosti putem medija na jedan legalan način, otvoreno, na temelju mišljenja koje je isti taj gospodin Mate Kačan dao Općini na njen upit. HDZ nije mimo toga radio baš ništa, niti prema drugim institucijama ili tijelima, oslanjajući se isključivo na materijal koji je Općina tražila i dobila od saborskog Povjerenstva. HDZ je o tome informirao javnost preko medija da bude upoznata s događanjima koja su se ovdje odvijala, na što je Općina dobila odgovor na svoje pitanje. Ovo što piše u odluci oni nije pročitao, moguće je da je u skladu s nekakvim propisima i zakonima, ali i dalje osobno smatra, a to ne mora biti stav HDZ-a, da nije dobra praksa da se općinski poslovi dodjeljuju ljudima koji glasuju o tom proračunu. Sve što je HDZ radio, radio je isključivo na temelju dokumenta koji je Općina dobila od saborskog Povjerenstva za sukob interesa.
        Načelnik ALEN PRELEC - zanima ga na osnovu kojeg dokumenta je HDZ tvrdio da se radi o sukobu interesa. Slaže se s konstatacijom da ne bi trebalo dozvoliti da netko od članova Vijeća, načelnik ili donačelnici,radi bilo kakve poslove za Općinu Brdovec. Međutim, HDZ je iznio tvrdnju o postojanju sukoba interesa, a ne izrazio sumnje da on postoji, odnosno lagao je i zbog toga traži ispriku. Ne zna na temelju kojeg su to dokumenta, koji je Općina dobrila, oni tvrdili da postoji sukob interesa. Da su napisali da sumnjaju u postojanje sukoba interesa, on bi to prihvatio.

            vijećnik RENATO ŠINTIĆ - ta tema se vuče već godinu dana. Osobno je bio prozivan pred vijećnicima, ljudima, susjedima i prijateljima, što je bila vrlo neugodna situacija. Od prvog dana kad je ušao u aranžman s Bršecom, radilo se o poslovnom aranžmanu, koji nema veze s iznesenim tvrdnjama. Članovi nadležnog povjerenstva bili su zgroženi iznesenim optužbama i jednoglasno, bez suzdržanih ili protiv, su ih odbili. Što se tiče isprike, on to očekuje, a pravne radnje će ići svojim tijekom.

Urednik
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena