Loading...
Tražilica
Obavijesti
18.11.2011. u 12:47

 

 •    Vijećnik ZVONKO LALJAK – uređen je željeznički prijelaz u Javorju, u tijeku su radovi na kanalizaciji. Taj prijelaz jedini koji nema rampu. Kakve su šanse za postavljanje rampe na tom frekventnom prijelazu?
Drugo pitanje, vezano uz izgradnju kanalizacije, što će biti s tempom radova u prosincu, siječnju, veljači i ožujku slijedeće godine i da li će se u tu svrhu urediti alternativni putevi i tko će to učiniti, općinske službe ili izvođač radova?

        Odgovara načelnik ALEN PRELEC – u nekoliko navrata bio je na sastancima i razgovorima u Hrvatskim željeznicama, a vezano za željeznički prijelaz u Javorju. Sadašnja situacija nije zadovoljavajuća zbog dugog trajanja signala za zaustavljanje prometa. Kad vlak u stanici Savski Marof dobije signal za polazak, u Javorju na prijelazu se uključuje semafor, što traje poprilično dugo. Sve je to poznato rukovodećim ljudima u HŽ – direktoru Jerneiću i ostalima, ali odgovor je da sada nema sredstava. Ponovo je dostavljen dopis sa zamolbom da se taj problem uvrsti u proračun HŽ-a za slijedeću godinu, kao i u proračun općine Brdovec jer je njihov stav da te radove mogu sufinancirati samo uz pomoć lokalne zajednice.
        Kanalizacija u južnom dijelu radi se od travnja mjeseca ove godine, a rok završetka radova je 500 dana, što završava u kolovozu slijedeće godine. Prema dinamici izvođenja radova, očekuje da će do tada sve biti završeno. Radovi mogu jedino biti zaustavljeni zbog nepovoljnih vremenskih prilika – niskih temperatura. Što se tiče alternativnih puteva, oni neće biti potrebni. Dosadašnje stanje iziskivalo je, zbog prirode radova, jedno pomalo izvanrednog stanje sa zatvaranjem ulica, ali nastavak radova nije takvog tipa, pa to više neće biti potrebno. Moli domaćinstva na ovoj trasi gradnje za razumijevanje, kanalizacija se ne može napraviti preko noći i bez određenih teškoća vezanih za funkcioniranje prometa.

•    Vijećnik ZLATKO FILIPČIĆ – zahvaljuje načelniku, svim vijećnicima i zaposlenicima na upućenim usmenim i pisanim izrazima sućuti i potpori povodom smrti oca. Podsjeća da je na jednoj od prethodnih sjednica postavio pitanje vezano za obustavu isplata donacija Udruzi „Štuka“, te moli obrazloženje.

                      Odgovara načelnik ALEN PRELEC – situacija u Udruzi Štuka je sramota za sve, s njom je upoznata i Županija. Smatra da o tome, dok se situacija ne riješi u Udruzi, Vijeće ne bi trebalo ni raspravljati ni komentirati. To je isključivo unutarnji problem ove udruge, koja mora organizirati novu skupštinu, izabrati svoje legitimno vodstvo. To se još nije dogodilo. Razgovarao je s bivšim predsjednikom Komarom i gospodinom Međimorcem, zamoljeni su da pozovu sve članove, ali do današnjeg dana to nije učinjeno.

        Sjednici Vijeća bio je nazočan i gospodin DRAGUTIN MEĐIMOREC ispred Udruge „Štuka“ i istakao da je Udruga „Štuka“ održala u travnju mjesecu izvanrednu izbornu Skupštinu, o čemu je rješenje izdala Državna uprava, čime je potvrđen Statut Udruge, novi izbori i novo članstvo. Ti podaci dostavljeni su općini u lipnju mjesecu, na njih nije reagirano. Ta situacija je riješena i ne razumije zašto se komplicira na nečemu što ne postoji.  Problem je nastao onog trenutka kad je odobreno i stiglo 100.000,00 kn za uređenje jer su neki mislili da će postati milijarderi. Predložio je da Udruga sama izvodi radove i uređuje. Bile su ponude Kahline, Žnidarića i Kovačića koji nije mogao te radove izvesti jer nije imao adekvatne strojeve. Na pitanje načelnika tko je Kovačiću dao posao, odgovara da su mu ga dali Komar i Šesto. Na pitanje načelnika koliko je bilo članova Udruge prošle godine u prosincu kad je došlo do incidenta na Skupštini, odgovara da su 8.5. bila 52 člana, a u prosincu 70 članova. Sada ih je 71.

        Vijećnik MLADEN DEBELJAK – smatra da se skrenulo s teme ovog vijećničkog pitanja i da bi se trebalo vratiti na ono što je vijećnik Filipčić pitao. Na prošlom Vijeću je postavljeno pitanje zašto Udruga Štuka ne dobiva planirana sredstva iz proračuna. Nije bilo pitanje ni o kopačima, ni o šljunku. To je stvar programa Udruge. Bilo je pitanje zašto se svim udrugama doznačuju sredstva, a Udruzi Štuka se ne doznačuju. Bilo je rečeno na Vijeću da je to Udruga koju vodi HDZ, te su oni iz tog razloga izvukli zaključak da se ne dopušta isplata sredstava toj udruzi.  Ono što je bilo rečeno na prošloj sjednici je neistina. Udruga ima izabranog predsjednika, Upravni odbor i ima rješenje kojim se potvrđuju odluke njihove Skupštine. Stoga ne preostaje ništa drugo nego provjeriti da li su dokumenti pravovaljani i postupiti po istim pravilima kao i za sve ostale udruge. Ako općina ima saznanja da je nešto nezakonito, potrebno je pokrenuti određene radnje. Smatra da je ta udruga iz neopravdanih razloga zapostavljena od strane općine i da je načelnik za to odgovoran.

        Odgovara predsjednik STJEPAN ESIH – postoje stručne službe, odnosno pravnik koji će to proučiti i za slijedeću sjednicu pripremiti objašnjenje.

•    Vijećnik MLADEN DEBELJAK – ako će ta sjednica biti za 3 mjeseca, onda je to stvarno kasno. To treba riješiti odmah, ne treba čekati Vijeće. Ako se potvrdi ispravnost navoda predsjednika Udruge, već sutra načelnik može ispraviti svoju pogrešku oko isplate sredstava.
Nakon toga postavlja pitanje načelniku koje se odnosi na izgradnju kanalizacije. Naime, načelnik je sa svojom strankom, SDP, zajedno s nezavisnim listama, u kampanji nagovještavali ubrzanje izgradnje kanalizacije. Prije dvije godine, nakon izbora, kad je nova većina preuzela tu dužnost, dočekala ih je projektna dokumentacija, građevinska dozvola i nešto više od 18 milijuna kuna namjenskih sredstava za projekt kanalizacije. Danas, nakon nešto više od dvije godine, izgradnja kanalizacije bitno je sporija, da sporija ne može biti. Osim što se gradi kolektor u naseljima južno od pruge, koji je trebao biti u puno višoj fazi završenosti,  pita kad će s tom dinamikom, ako postoji plan, biti moguća priključenja onih domaćinstava, npr. u Laduču, a odnosi se i na ostala mjesta,   koja nisu uz glavnu cestu jer većina tih ljudi, među kojima i on (Debeljak) su redovno otplaćivali i otplatili svoje obveze prema sklopljenom ugovoru? Kad bi se mogli stvoriti uvjeti za te lokacije koje su udaljenije od glavnog kolektora?

        Odgovara načelnik ALEN PRELEC – odgovor će biti dostavljen u pisanom obliku.

•    Vijećnik MLADEN DEBELJAK – drugo pitanje: dok je bio načelnik trudio se, u okviru svojih sposobnosti, znanju i dobroj volji da, kad predstavlja općinu Brdovec, to bude na razini koju je najviše uspio doseći, kako ne bi učinio neke stvari koje bi bile na štetu ugleda jedne institucije koju cijeni, kao i svi ovdje. Pitanje se odnosi na postupak općinskih vlasti prema gospodinu župniku koji je otišao s ove Župe prije nekog vremena, a da nitko od općinskih dužnosnika nije našao snage i nije se uspio izdignuti iz one malenkosti primitivne začahurenosti i zahvaliti osobi koja je ovdje bila deset godina, koja je ostavila i pozitivne i negativne stvari, kao svaki čovjek u svom radu. Dovoljno se prisjetiti njegovog doprinosa za izgradnju osnovne škole u Brdovcu, što zaslužuje barem jedno „hvala“ i jedan kulturni odnos jedne institucije prema instituciji ove Župe. Stoga pita načelnika da li je on naručio članak u Prigorskom kaju, da li kao stranka i općina jer očito da je akcija sinkronizirana ili je novinar od načelnika tražio i prisilio ga da postupi na onakav način kako je napisano u onom članku? To, po njegovom mišljenju veoma šteti ugledu institucije koju on (načelnik) predstavlja.


                          Odgovara načelnik ALEN PRELEC – s objavljenim člankom nema nikakve veze. Iza tih riječi ne stoji, iako se s većinom navedenog slaže. Tvrdi, vijećnik je očito neinformiran. Delegacija Općine Brdovec: predsjednik Vijeća, donačelnik i načelnik, bila je u župnom dvoru kad je odlazio kapelan, pozdravila se s njim, zahvalila mu. Župnik je također bio u župnom dvoru, delegacija je htjela i njega pozdraviti i zahvaliti mu se, ali on nije našao 5 minuta vremena za to. To također govori o odnosu bivšeg župnika prema općinskoj vlasti. Podsjeća da je Općina Brdovec ove godine dodijelila zahvalnicu župniku, a na prijedlog načelnika. Općina Brdovec, načelnik i sve općinske strukture koje sada vode Općinu Brdovec nisu i nemaju ništa protiv prijašnjeg ni sadašnjeg župnika. Sa sadašnjim je već održan susret, očekuje dobru suradnju, ona mora biti korektna s obje strane. Međutim s prijašnjim župnikom nije bilo svaki put korektne suradnje s njegove strane.

•    Vijećnik MLADEN DEBELJAK – za njega odgovor nije prihvatljiv.

•    Vijećnik MIRO LEBO – želio je postaviti 4 pitanja pošto sjednice Vijeća nije bilo 88 dana. Pita da li komunalni pogon može održavati spomen-obilježja križnog puta? Drugo pitanje, što općina namjerava poduzeti s najvećim mjesnim odborom Brdovec, pošto ništa ne radi, nemaju nikakvih aktivnosti, sjednice nemaju kvoruma, mijenjaju kalendar obilježavanja Dana MO kako se kome sviđa, te da li će zbog svega navedenog biti raspisani novi izbori? Može li navesti neke aktivnosti koje MO obavlja?

Odgovara načelnik ALEN PRELEC  - odgovor će dobiti u pisanom obliku.

•     Vijećnica ANA LEVOJEVIĆ – Vijeće se zaista nije dugo sastalo, gotovo 90 dana. To je jedan nedostatak u želji i namjeri da se vijećnici kvalitetno uključe u rad, razvoj i probleme općine. Zbog toga bi trebalo razmisliti o tome da se u buduće češće sazivaju sjednice Općinskog vijeća. Pripremila je 3 pitanja, ali obzirom da procedura ne dozvoljava više, postavit će dva pitanja načelniku. Prvo, poznato je da su umanjene donacije svim općinskim udrugama za oko 10-12%, pa pita koliki je iznos ušteda na toj stavci, da li je to vidljivo kroz općinski proračun, odnosno na godišnjoj razini? Drugo, upozorava na kritično stanje ulice Struga u Prigorju, za koju je obećano saniranje još za jesen 2009. godine. Sada je kraj 2011. i još ništa po tome nije učinjeno.

Odgovara načelnik ALEN PRELEC – na prvo pitanje odgovor će biti dat u pisanom obliku, a odgovor na drugo pitanje je da će ulica Struga biti asfaltirana unutar 2 tjedna.
 

Urednik
Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena