Loading...
Tražilica
UDRUGA ŽENE "BRDOVČANKE"

Udruga žene “Brdovčanke” počela je sa druženjem 1996. godine, a registrirani smo 2003. godine. Udruga broji 20 članica mještanke mjesta Brdovec, Zdenci, Javorje, Zaprešić i Pušća. Većina članica su umirovljenice.

Udruga je osnovana sa ciljem njegovanja narodne baštine kroz pjesmu i dramsku sekciju. Posebno se njeguje dijalekt kajkavska ikavica. Kajkavska ikavica je dijalekt koji je posebniji od čakavskog dijalekta. Kajkavski ikavci žive samo u dvadesetak sela brdovečke, marijagoričke i pušćanske općine. Kajkavski donjosutlanski (ikavski) dijalekt od 2008. godine  ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.
 
Igrokaze u dijalektu piše Antonija Maleković i u njima su prikazani običaji naših starih vezanih uz naš kraj i selo. Do sada smo uvježbale 10 igrokaza (Snuboki, Domaća idila, Mama i tata žene Iveka, Karmine, Vozački ispit, Kuma, Sretan naslednik, Štefa i Bara na sudu, Tužna snaha i Nesretna udovica)
Udruga je svojim igrokazima sudjelovala na županijskim natjecanjima amaterskih dramskih sekcija 2004., 2007., 2008. i 2009. godine u Križu, Svetom Ivanu Zelina, Jastrebarskom i Ivanić Gradu, a posebno priznanje dobila je gđa Antonija Maleković za ulogu udovice.
Udruga je posebno aktivna prilikom održavanja žetvenih svečanosti, trgatve kuruze (trganje-branje), čihanja perja, Ivanja, Jurjeva, Martinja, kao i  očuvanju običaja vezanih uz Božić i Uskrs, njegujući govor brdovečkog kraja - ikavicu.
Udruga sudjeluje na kulturnim priredbama i događanjima u organizaciji općine, mjesta naše općine, susjednih općina kao i u gradovima Zaprešić i Velika Gorica, a rado smo viđeni gost u cijeloj Zagrebačkoj županiji.
Udruga izvodi pjesme našeg kraja da se ne zaborave, a izvađene iz škrinja naših baka, pod stručnim vodstvom prof. Bosiljke Pavlović.
Udrugu novčano potpomaže Općina Brdovec i pojedinci s područja naše općine.
 
 
Brdovec, 9. ožujak 2010.                  

Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena