Loading...
Tražilica
Potpisana Povelja o bratimljenju DVD-a Zdenci i PGD Veliki Podlog iz Republike Slovenije

Vatra ne poznaje granice, pa niti vatrogasci

 
Povelja je kruna suradnje započete prije četiri godine . Gost iz Slovenije obećali su da će suradnja biti i bolja . Svi su se složili da se vatrogasci moraju izdići iznad politike .
      
Potpisima na Povelju o bratimljenju, koje su stavili predsjednici dva dobrovoljna vatrogasna društva - DVD Zdenci i PGD Veliki Podlog, okončano je višegodišnje prijateljstvo i dobra suradnja ta dva društva. U prostorijama DVD-a Zdenci, u nazočnosti brojnih gostiju, razmijenjeni su i prigodni pokloni te pozdravne riječi.
Kako je istaknuo predsjednik DVD-a Zdenci Vladimir Šoštarić ovo je kruna suradnje započete prije nekoliko godina običnom kupoprodajom vatrogasnog kombija. Suradnja se nakon toga nastavila i pojačavala iz godine u godinu, a tijekom prošle godine sve je kulminiralo na proslavi 80. godina DVD-a Zdenci. tad je pokrenuta inicijativa za bratimljenje ova dva društva, a točka na "i" stavljena je upravo ovim potpisima. A i ova svečanost dogodila se upravo u trenucima obilježavanja 80. godišnjice osnutka PGD Veliki Podlog.
Ovo društvo, koje je osnovano daleke 1928. godine, jedno je od najboljih društava Slovenije u takmičarskom dijelu, a budući su smješteni u blizini nuklearne elektrane i budućeg aerodroma koji će se graditi u Cerklju, njihovi zadaci bit će mnogo ozbiljniji i veći. Istaknuo je to i zapovjednik područja Krško August Mlakar ističući kako vatra ne poznaje granice pa se tako moraju ponašati i vatrogasci..
- A granica uskoro neće ni biti pa ćemo opet svi biti na istome, rekao je Mlakar.
Izuzetno ponosan i zadovoljan ovim bratimljenjem bio je i predsjednik VZO Brdovec Josip Gerjević, čovjek koji je 2004. godine međusobno upoznao čelnike ova dva društva. A potporu ovakvim aktivnostima vatrogasci su dobili i od političkih struktura. Tako je svečanosti bila nazočna i potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije Marija Ledinski Anić koja je naglasila važnost vatrogastva, posebno u mjestima gdje je koncentrirana velika količina industrije.
- Tu posebno ističem za primjer ovo područje gdje radi Pliva, a postoji još niz drugih gospodarskih subjekata kojima su vatrogasci neophodni. To je prepoznala i Županija pa je tijekom ove godine u proračunu osigurala dva milijuna kuna za vatrogastvo, rekla je Ledinski Anić.
Vatrogasac s desetljećima iskustva, a trenutno i predsjednik Općinskog vijeća Općine Brdovec, Josip Olovec, dao je punu podršku DVD-u Zdenci, ali je naglasio da ovakve aktivnosti prate i ostala sportska i kulturna društva s područja općine.
- Ovaj čin koji ste napravili večeras ostat će trajna vrijednost u oba vaša društva, rekao je Olovec pozdravljajući nazočne i u ime načelnika Općine Mladena Debeljaka koji nije stigao na ovu svečanost.
Koliko mnogo ova Povelja znači za oba društva pokazali su i gosti iz Slovenije koji su u Zdence stigli u velikom broju unatoč pripremamo koje su provodili za svoju proslavu, ali i predsjednik zdenčanskog društva koji je od uzbuđenja jedva uspio pozdraviti sve uzvanike i goste. Naravno, nitko mu nije zamjerio, a nakon službenog dijela u opuštenijoj atmosferi sve je sjelo na svoje mjesto.
 
    
 

Općina Brdovec (C) 2007/2008 Sva prava zaštićena